Američka vojska pokrenula je zračne napade na ciljeve u Siriji i Iraku kao početak odmazde za nedavnu smrt tri vojnika u udaljenoj američkoj bazi duž granice između Jordana i Sirije, javljaju američki mediji.

Glavna komanda SAD-a saopćila je da su njene snage izvele zračne napade u Iraku i Siriji protiv Kuds snaga iranskog Korpusa islamske revolucionarne garde (IRGC) i srodnih grupa milicija. U saopćenju se navodi da su američke vojne snage pogodile više od 85 ciljeva

Šest proiranskih boraca, uključujući najmanje tri ne-Sirijca, ubijeno je u napadima, rekao je ratni posmatrač Sirijske opservatorije za ljudska prava.

Bidenova administracija signalizirala je da bi moglo biti dodatnih akcija u narednim danima; Ministar odbrane Lloyd Austin rekao je u četvrtak da će američki odgovor biti "višeslojan".

Biden je pod sve većim pritiskom da odgovori na smrt vojnika na način koji zauvijek zaustavi napade milicije, prenio je CNN. Različite milicije gađale su američke vojne objekte u Iraku i Siriji više od 160 puta od oktobra, a nekoliko republikanskih zakonodavaca pozvalo je SAD da direktno udare unutar Irana kako bi poslali jasnu poruku.

Ali zvaničnici američke administracije jasni su rekli da bi takav odgovor dodatno eskalirao stvari u regiji.

“Mi ne tražimo rat sa Iranom. Ne tražimo širi sukob na Bliskom istoku”, rekao je za CNN u ponedjeljak John Kirby, koordinator za strateške komunikacije Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Američka vojska je od oktobra izvela nekoliko napada na skladišta oružja proiranskih milicija u Iraku i Siriji, ali nijedan od tih napada nije odvratio pripadnike ovih grupa, u čijih je 165 napada povrijeđeno više od 120 američkih vojnika širom regije.

Iran je više puta govorio da ne traži sukob. Iranski predsjednik Ebrahim Raisi rekao je u petak da njegova zemlja neće pokrenuti rat, ali će "snažno odgovoriti" na nasilnike.

“Mnogo puta smo rekli da nećemo započeti nikakav rat; ali ako opresivna država ili sila želi da nas maltretira, Islamska Republika Iran će snažno odgovoriti”, rekao je on u televizijskom govoru u južnoj iranskoj provinciji Hormozgan.

Samo nekoliko minuta prije prvih izvještaja o napadima, Joe Biden prisustvovao je svečanom ritualu u vojnoj bazi Dover u Delawareu za povratak posmrtnih ostataka tri pala američka vojnika ubijena u napadu dronovima prošlog vikenda u Jordanu.