Još jedan neidentificirani objekt oboren je iznad zračnog prostora Sjeverne Amerike, potvrdio je kanadski premijer Justin Trudeau.

On je izjavio da je posljednji objekt "narušio kanadski zračni prostor" i da je oboren iznad Yukona u sjeverozapadnoj Kanadi.

I kanadski i američki avioni bili su uključeni u potragu nepoznatog objekta, a Trudeau je naveo da ga je uništio američki borbeni avion F-22.

To je treći objekt koji je oboren iznad Sjeverne Amerike u posljednjih sedam dana, piše BBC.

Američka vojska prošlog vikenda uništila je kineski balon, a u petak je neodređeni objekt veličine manjeg automobila oboren kod Aljaske.

˝Posljednji nespecificirani objekt letio je iznad središnjeg Yukona na oko 12.000 metara i presretnut je oko 15:41 po lokalnom vremenu u subotu˝, izjavila je ministrica obrane Anita Anand novinarima.

Opisala ga je kao "malog" i "cilindričnog", ali i dodala da se još uvijek provode napori da se otkrije više detalja. Navela je da je predstavljao "opravdanu prijetnju civilnom vazduhoplovstvu".

Objavljujući ranije na Twitteru, premijer Trudeau je zahvalio Sjevernoameričkoj komandi zračno-svemirske odbrane (NORAD) koja provodi protuzračnu odbranu za SAD i Kanadu i predvodi misiju.

Bijela kuća je saopštila da je objekt uočen i praćen "u posljednja 24 sata".