Kanal “Al-Masirah“, blizak jemenskim Husima, objavio je da su “američko-britanski agresori izveli napade na sjever grada Saada”.

Portal “Ansarollah“, koji je povezan s tom grupom, objavio je da su američke i britanske snage izvele zračne napade.

“Američki i britanski avioni izveli su nekoliko zračnih napada na sjever grada Saada”, naveli su.

“Ova agresija neće proći bez odgovora i kazne, a zemlje agresori moraju snositi posljedice svoje agresije”, objavio je isti izvor.

Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države nisu komentirale izvještaje o napadima.

Jemenska grupa Husi rano u srijedu saopćila da je ispalila projektile na američki vojni brod u Crvenom moru.

Grupa je saopćila da je ispalila “nekoliko pomorskih raketa na američki razarač USS Gravely u Crvenom moru”.

Tvrdi se da je napad izveden “u znak podrške palestinskom narodu u Gazi i kao odgovor na američko-britansku agresiju” na Jemen.

Husi u Jemenu počeli su 31. oktobra 2023. godine s napadima na komercijalne brodove u blizini jemenske obale, za koje su rekli da su povezani s izraelskim kompanijama, kao reakciju na izraelske napade na Pojas Gaze.

SAD i Velika Britanija započeli su zračne napade na ciljeve Husa 11. januara u znak odmazde za napade na brodove u Crvenom moru koji su stvorili strah od novog skoka inflacije i prekida lanca snabdijevanja.

Crveno more jedan je od najčešće korištenih morskih puteva u svijetu za transport nafte i goriva. Upotrebljava se za tranzit između egipatskog Sueskog kanala i Adenskog zaljeva, omogućavajući brodovima da izbjegnu mnogo skuplju i dužu rutu preko južne obale Afrike.

(Izvor: Anadolu Agency)