Jučerašnji govor bosanskohercegovačkog ambasadora u UN-u Svena Alkalaja isprovocirao je američkog ambasadora u Sarajevu Michela Murphyja da bez ikakvih ponuđenih argumenata jednog kritičara trenutnog ponašanja međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, pritom svog kolegu po zvanju, proglasi osobom koja ne govori istinu.

“Ako mi bilo ko iz Ambasade SAD-a kaže šta je to bilo neistinito ili lažno u mom izlaganju, spreman sam se javno izviniti”, poručio je Sven Alkalaj, ambasador Bosne i Hercegovine u UN-u.

Na ovaj način ambasador Alkalaj odgovorio je na kritike Ambasade SAD-a upućene zbog njegovog govora na sinoćnjoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a u kojem je žestoko kritizirao poteze visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta.

Iz Ambasade su, između ostalog, istakli da “odluka stalnog predstavnika BiH pri UN da svoje vrijeme tokom jučerašnje debate Vijeća sigurnosti UN o BiH iskoristi za propagiranje neistina o visokom predstavniku i međunarodnoj zajednici ne ide u korist Bosne i Hercegovine”.

Alkalaj je u kratkom saopćenju naveo kako reagira na stav i komentar koji je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murphy iznio u svom blogu od 2. novembra 2022. godine.

“Ako mi bilo ko iz pomenute ambasade konkretno kaže šta je to bilo neistinito ili lažno u mom izlaganju, spreman sam se javno izvinuti kako građanima BiH, tako i samoj ambasadi”, naveo je Alkalaj.

(Izvor: AA/Faktor)