"Uvijek smo pozivali pravosudne institucije u BiH da moćnike pozovu na odgovornost za svoje postupke. Optužbe da je Ambasada Sjedinjenih Država utjecala na bilo koji aspekt ovih ili bilo kojih drugih sudskih postupaka su lažne i obmanjujuće. Snažno ih odbijamo", dodaju.

Mogu oni snažno odbijati, ali činjenice su činjenice. Podsjetimo, sudija Suda BiH Branko Perić danas je obrazlažući izdvojeno mišljenje u presudi Novaliću i ostalima spomenuo slučaj proglašenja dvojice tužilaca koji vode ovaj predmet "herojima mjeseca" od Ambasade SAD-a u BiH u vrijeme dok je predmet bio živ.

“Ja ne znam čak ni šta to znači, ali to može izazvati različita tumačnja u javnosti. Ne vjerujem da nam je to potrebno. Da li je potrebno miješanje izvršne vlasti druge zemlje, to je pitanje na koje vi možete odgovoriti. Trebalo bi da neko i o tome razmisli jer ako je ovo praksa, nema tu ni pravde ni vladavine prava”, kazao je Perić.

Ispravno je zaključio sudija Perić, tamo gdje se u pravne procese miješaju izvršne vlasti drugih država nema ni prava ni pravde, ali zato imaju interesi tih država. Ambasada da bi mogla objasniti o kojim interesima je riječ.