Alžirski predsjednik Abdelmadjid Tebboune posjetit će Francusku u junu, saopštio je njegov ured u nedjelju, nekoliko sedmica nakon diplomatske prepirke oko francusko-alžirskog aktiviste.

Posjeta je prvobitno trebala biti održana u maju, ali je odložena za juni nakon telefonskog razgovora između Tebbounea i njegovog francuskog kolege Emmanuela Macrona, saopćilo je alžirsko predsjedništvo.

Tokom tih razgovora, Tebboune i Macron su razgovarali o "načinima jačanja bilateralnih odnosa" između dvije zemlje i predstojećoj posjeti koja bi trebala biti održana u drugoj polovini juna.

U saopćenju iz Macronovog ureda navodi se da su se francuski predsjednik i Tebboune složili da će nastaviti napore kako bi osigurali da posjeta bude "uspješna".

Početkom februara, Alžir je povukao svog ambasadora iz Francuske, optužujući svog bivšeg kolonijalnog vladara da je pomogao aktivistici Amiri Bouraoui da pobjegne iz ove sjevernoafričke zemlje.

Francusko-alžirska aktivistkinja osuđen je na dvije godine zatvora zbog "vrijeđanja islama" i vrijeđanja alžirskog predsjednika.

Ali Tebboune je prošlog mjeseca najavio da će se alžirski izaslanik vratiti u Pariz, jer su dvije zemlje rade na poboljšanju odnosa u kojima su napetosti stalno izbijale tokom proteklih godina.

Alžirsko-francuski odnosi zapali su u krizu krajem 2021. godine nakon što je Macron doveo u pitanje postojanje Alžira kao nacije prije francuske okupacije i optužio vladu da raspiruje “mržnju prema Francuskoj”.

Ali dvije zemlje su popravile odnose nakon posjete Makrona Alžiru u augustu, koji je s Tebbouneom potpisao zajedničku deklaraciju o ponovnom pokretanju bilateralne saradnje.

Alžir je bio francuska kolonija 130 godina i stekao je nezavisnost 1962. nakon razornog osmogodišnjeg rata.

Francuski historičari kažu da je tokom krvavog rata za nezavisnost poginulo pola miliona civila i boraca, od kojih 400.000 Alžiraca. Alžirske vlasti kažu da je ubijeno 1,5 miliona ljudi.