Ustavno-pravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koja, između ostalog, prati provođenje Ustava i priprema amandmane na Ustav BiH, od 1. augusta ove godine ima novog sekretara - Almira Kardaša iz Naroda i pravde. Postavljenje Kardaša na ovu veoma važnu i odgovornu poziciju, sedmicama je predmet priča po hodnicima Parlamenta, javlja Faktor.

Naime, sumnja se da li Kardaš, koji je bivši vijećnik u Općini Hadžići, kandidat NiP-a za Skupštinu Kantona Sarajevo na posljednjim izborima i savjetnik državnog delegata Kemala Ademovića, ima dovoljno iskustva da, što mu je u opisu posla, savjetuje članove Ustavnopravne komisije, prije svih, predsjedavajuću Marinu Pendeš te njene zamjenike Kemala Ademovića i Sredoja Novića, kao i članove Šefika Džaferovića, Zdenka Ćosića, Snježanu Novaković-Bursać…

Konkursom Agencije za državnu službu BiH, za ovu poziciju, tražen je završen Pravni fakultet, pet godina radnog iskustva u struci, položen stručni upravni ili javni ispit te poznavanje rada na računaru.

Osim savjetovanjem Kemala Ademovića, što e Kardaš i sam potvrdio Faktoru, iskustvo je nekoliko godina stjecao radeći kao pravnik u Pak Centru, firmi koja se bavi proizvodnjom instant napitaka.

Kako tvrde izvori Faktora iz Parlamenta BiH, upravo mu je radno iskustvo u Pak Centru bilo presudno.

Faktor je kontaktirao Almira Kardaša koji je negirao da je nezakonito došao na poziciju sekretara Ustavnopravne komisije. Svi dokumenti koje je predao Agenciji za državnu službu su, ističe, validni.

Međutim, Kardaš nije dostavio dokaze o radnom iskustvu koje je predao Agenciji za državnu službu, pravdajući to time kako "to ne bi bilo uredu jer je to lični dokument", ali je kazao gdje je sve stjecao radno iskustvo.

- Imam godinu pripravničkog staža u Općini Hadžići, oko 3,5 do četiri godine radnog staža u Pak Centru, imam savjetničkog iskustva u Centrali NiP-a, a radio sam i kao volonter - kazao je Kardaš čija osnovna neto plaća kao sekretara iznosi 2.520 maraka.