On je sinoć rekao: ”Želio bi da KCUS bude što je nekad bio, haj'mo privući pacijente da nam žele doći, da ne idu po privatnim ustanovama. Haj'mo napraviti atmosferu da ljudi žele ovdje doći da rade, da se edukuju, da napreduju, da KCUS-u vratimo mjesto koje mu pripada kao jednoj od najboljih bolnica u regiji”.

Haj’mo, kako to Pilav voli reći, vidjeti ko je Alen Pilav. Ne ulazeći u kvalitet njegovog rada, ono što u njegovoj biografiji upada u oči jeste to što je doktorirao na “uglednom” Medicinskom fakultetu u Foči. Dakle, Pilav je pažljivo birao gdje će napredovati, da ne mora baš “preko trnja”, lakše je preko Foče.  Iskreno se nadamo da neće napraviti atmosferu da na KCUS žele doći raditi njegove kolege sa Medicinskog fakulteta u Foči. Ako niste svjesni o kakvim kolegama je riječ, možete pogledati u videu u prilogu.

 

Pilav je još napomenuo da će se truditi da vrati sve ljekare i medicinsko osoblje koji su otišli sa KCUS-a, a to su uglavnom oni koji su, dok su radili na KCUS-u, veći dio radnog vremena provodili u privatnim ordinacijama, umjesto na KCUS-u, i pacijente koji dolaze na KCUS usmjeravali u svoje private klinike, gdje im uzimaju novac za ono što su bili dužni uraditi besplatno. Ali, oni su “stručnjaci".

Usput, Alen Pilav je član Socijaldemokratske partije BiH (SDP), a to je, ipak, najznačajnija referenca.