Zastupnici Demokratske partije Kosova fizički su nasrnuli na premijera Kosova Albina Kurtija dok je držao govor u Skupštini te zemlje.

Kurti je govorio o situaciji u zemlji s naglaskom na sjever Kosova kada su mu počeli dovikivati i zviždati a potom je došlo i do fizičkog obračuna.

Do opće tuče je došlo kada je zastupnik Mergim Luštaku prišao Kurtiju i polio ga vodom, prenose kosovski mediji. Članovi kosovske vlade i zastupnici prišli su kako bi zaštitili Kurtija te je potom nastala sveopća tuča u Skupštini.

Tada je interveniralo premijerovo osiguranje, pokušavajući da rastave umiješane u fizički obračun, sve dok premijer nije sklonjen od mase.

Za to vrijeme čulo se kako predsjednik parlamenta Glauk Konjufca poziva na smirenost, on je zatražio i od policije da intervenira.

Tamošnji javni TV servis prenosio je sjednicu Skupštine uživo, ali su prijenos prekinuli kada je izbila tuča.

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri prethodno je kritikovao Vladu zbog načina upravljanja situacijom na sjeveru zemlje.

On je od premijera Albina Kurtija zatražio odgovor zašto do sada nije poslušao savjete Sjedinjenih Američkih Država.

Zanimljiva je bila reakcija premijera Kurtija, koji se tokom napada nije pomicao s govornice sve dok nije bio fizički odgurnut.