Politički predstavnici Bošnjaka iz Sandžaka i Albanaca Preševske doline danas su, tokom susreta u Prištini, zatražili od premijerom Kosova Albina Kurtija da aktivno budu uključeni u proces normalizacije odnosa između Srbije i Kosova na principima reciprociteta i simetrije prava.

Kurti je nakon ovog susreta rekao da ih je informisao o bilateralnim i trilateralnim susretima u Briselu u okviru procesima normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, kao i da su oni njega obavijestili o diskriminaciji Bošnjaka i Albanaca u Sandžaku i Preševskoj dolini.

“Potpuno ih razumijem da u okviru procesa normalizacije između Kosova i Srbije koji bi trebalo da se završi uzajamnim, defakto, priznavanjem Kosova i Srbije, i Bošnjaci i Albanci koji žive u Srbiji trebaju da daju svoj doprinos. Zahvaljujem im se što žele da dobronamjerno, daju svoj doprinos, prate dešavaja u okviru briselskog dijaloga i što su aktivno angažovani u svojim zajednicama da na taj način ni Albanci ni Bošnjaci ne budu izostavljeni iz ovog procesa”, rekao je Kurti.

Lider SDA Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin je rekao da je kosovskom premijeru, kao ključnog sagovorniku između Kosova i Srbije, predočio da se Bošnjaci i Albanci ne slažu sa svojim teškim položajem u Srbiji i da su zatražili da se založi da i oni budu uključeni u briselski proces.

Ugljanin je ocijenio da “ne postoje osnove da se srpska manjina stavi u superpoziciju i da nema mira bez reciprociteta i simetrije prava”.

“Nismo zadovoljni odnosom državnih organa prema Bošnjacima u Sandžaku i prema Albancima Preševske doline. Dok god pratimo ovaj razgovor osjećamo se vrlo diskriminisano. Divimo se sa koliko argumenata i zakonitosti gospodin Kurti brani interese Republike Kosovo, uvažavajući interese svih naroda. Predstavnici Evropske unije su, bez ikakvog razloga nas Bošnjake i Albance izbacili iz igre. Nema trajnog i stabilnog mira ako se dva manjinska naroda osjećaju diskriminisano u državi u kojoj žive. Tražimo da naši narodi, Albanci Preševske doline i Bošnjaci Sandžaka na isti način uvažavani kao šro Evropska unija uvažava Srbe sa sjevera Kosova”, poručio je Ugljanin.

Albanski zastupnik u sbijanskom parlamentu i predsjednik Partije za demokratsko djelovanje (PDD) iz Preševske doline, Šaip Kamberi je istakao da su životno zainteresovani da se postigne normalizacija odnosa između Srbije i Kosova i zbog toga su danas razgovarali sa premijerom Kosova.

“Dogmatska shvatanja u vezi s cijelom situacjom oko Kosova pokušava da nametne predsjednik Srbije. Kao političari koji realno posmatramo situaciju ne možemo da se složimo i zato smo tu da njemu (Kurtiju) ponovimo svoje stavove, kao institucijam da nema mira na Zapadnom Balkanu dok se pokušavaju formirati neke nebeske manjine ili manjine koje zaslužuju više prava u odnosu na druge manjine. Teorije o nebeskim narodima na Balkanu su donijele samo krvoprlića, vrijeme je da se sa tim prestane i uspostave jedinstveni standardi tretiranja nacionalnih manjina na Zapadnom Balkanu”, naglasio je Kamberi najaviši da će nastaviti političku borbu ne samo susrertima sa međunarodnim predstavnicima nego i u paramentu kao zastupnici svog naroda.

Susretu u Kabinetu kosovskog premijera prisustvovao je i predsjednik Albanskog nacionalnog vijeća u Srbiji Nevzat Lutfiu.