Svi smo izloženi opasnosti svaki dan i svaki trenutak, rekao je službenik bolnice za Anadolu

Al-Ahli Baptist jedina je funkcionalna bolnica u gradu Gazi uprkos nedostatku opreme i medicinskog materijala, javlja Anadolu.

Ahmad Al-Louh, direktor operacija i hitne pomoći u bolnici Al-Ahli Baptist, u razgovoru za Anadolu u srijedu rekao je da bolnica pruža prvu pomoć, a zatim povrijeđeni moraju čekati u dugom redu za medicinsku operaciju.

Prema njegovim riječima u trenutnoj situaciji bolnica i njeno medicinsko osoblje ne mogu da pruže adekvatne zdravstvene usluge.

Al-Louh je rekao da je biblioteka bolnice pretvorena je u prijemnu sobu za pacijente i previjanje rana.

"Svi smo izloženi opasnosti svaki dan i svaki trenutak", dodao je.

U izraelskom vazdušnom napadu na bolnicu Al-Ahli 17. oktobra, prema zdravstvenim zvaničnicima u Gazi ubijena je najmanje 471 osoba je ubijena, dok su mnogi povrijeđeni. Izrael i dalje negira odgovornost za napad.

Kancelarija za medije vlade u Gazi saopštila je da je izraelska vojska do sada gađala 52 zdravstvena centra i 55 ambulantnih vozila širom Gaze, dok je 25 bolnica prestalo sa radom zbog bombardovanja ili nedostatka goriva i medicinskih zaliha.

Od 7. oktobra najmanje 11.500 Palestinaca je ubijeno, među kojima oko 7.900 žena i djece, dok je više od 29.800 povrijeđenih u nemilosrdnim izraelskim vazdušnim i kopnenim napadima u Pojasu Gaze.

Hiljade zgrada, uključujući bolnice, džamije i crkve, oštećene su ili uništene u izraelskoj ofanzivi.

Izraelske vlasti revidirale su broj ubijenih Izraelaca od 7. oktobra na oko 1.200.​