Ako je vjerovati tvrdnjama veteranki Socijaldemokratske partije BiH, nekoliko članova sarajevskog Kantonalnog odbora te partije sastalo se u ranu zoru i između sebe haman pa tajno odlučilo kandidirati Kenana Magodu za novog kantonalnog ministra kulture i sporta. O tome su nabrzinu, dok se tek razdanjivalo, mailom obavijestili ostatak članstva. Tako tvrde Besima Borić i nekoliko drugarica koje su sredinom prošle sedmice ispred pola centrale te stranke u Sarajevu (pola je stranka, zbog teške finansijske situacije, izdala nekom stranom vrtiću) protestirale zbog tog imenovanja.

Čini se da je, barem zasada, protest bio uzaudan. Magoda, koji je pokazao iznimne menadžerske vještine i znanje iz oblasti sporta kada je poručio roditeljima da prestanu pušiti kako bi skupili pare djeci za skijanje, će tako u novoj sarajevskoj vlasti zamijeniti Samira Avdića, nekadašnjeg košarkaškog reprezentativca BiH. Zašto je to NIP dopustio, to znaju Avdić i Elmedin Konaković.

Sve što se ovih dana dešava u i oko sarajevske centrale SDP-a liči na lošu hrvatsku humorističku seriju (baš kao da ima ijedna dobra) u kojoj je glavni lik onaj glumac koji ovih dana pokušava ženu smjestiti na direktorsku ili makar na poziciju zamjenika direktora u nekoj državnoj agenciji.

Besima Borić je okupila šaroliko ali skromno društvo i novinarima, kojih je bilo više nego demonstranata, kazala zašto se protivi imenovanju Magode. "Pošto imam godina, koliko imam, ja spadam u starinske, što bi voljeli da se ispoštuju kriteriji kada govorimo o izboru ljudi na čelne funkcije bilo u stranci, bilo u vladi. Postoji kriterij koji se zovu i moralni kredibilitet. Bilo bi dobro kada bi bili u situaciji da na odgovorne funkcije biramo ljude bez ikakvih repova iz prošlosti", kazala je Borić.

Upravo ova posljednja rečenica stavlja veliki upitnik iznad motiva Besime Borić da uđe u ovu unutarstranačku borbu. Magoda je, prije nego što su ga Adnan Šteta i ostali brada-filozof jarani iz stranke kandidirali za ministra, bio zastupnik u Kantonalnoj skupštini, bio direktor Turističke zajednice, bio direktor javnog poduzeća, bio čelnik Rukometnog saveza. Sve je to bio u isto vrijeme dok je Besima Borić bila sa njim u stranci i sve to vrijeme je trajala porodična drama bivših supružnika Magoda-Hasičić iz koje je Magoda izašao sa etiketom nasilnika.

Isto tako, Borić se nije oglasila niti je sazivala proteste kada je jedan drugi nasilnik, osuđen zbog tuče po kafanama i davanja lažnog iskaza, postao ministar, i to ne kantonalni nego državni. Onaj na kojeg su namjerno u SDP-u zaboravili kada su reagirali na skupljanje drugarica ispred centrale.

Iz SDP-a BiH su rekli da su apsolutno i neupitno protiv svake vrste nasilja, posebno nasilja u porodici. Ali..

„SDP BiH je isto tako partija koja poštuje nezavisno pravosuđe i tužilaštvo i suzdržava se od javnog osuđivanja osoba protiv kojih ne postoje dokazi da su učinili ono za što ih se optužuju. Posebno kada su protiv tih osoba obustavljeni svi postupci u Tužilaštvu, zbog nepostojanja osnova sumnje i dokaza da su izvršili krivično djelo, te se ne vodi nikakav sudski postupak, već se optužbe zasnivaju samo na izjavama pojedinaca", navode iz SDP-a.

„Legalisti smo, i ne možemo suditi na osnovu neprovjerenih i netačnih informacija plasiranih u javnost. Poštujući načelo presumpcije nevinosti, ističemo da su svi nevini dok se suprotno ne dokaže. Javnosti stavljamo na uvid dokumente koji nedvojbeno dokazuju da Magoda Kenan nije bio osuđen za krivično djelo nasilja u porodici, niti je ikada za navedeno djelo podignuta optužnica."

To je OK, treba, naravno da treba, poštovati presumpciju nevinosti za kadrove za koje iz SDP-a kažu da su OK ili za koje iz SDP-a nude na uvid dokumentaciju. Ili za one za koje se osnovano sumnja da im je ime izbrisano iz kaznene evidencije.

Ako dobro razumijemo saopćenje drugova, Magoda je ministar sve dok mu se ne dokaže da je mlatio ženu. A da imaju dokaze da je mlatio bivšu suprugu, SDP častan kakav već jeste, ne bi nikada osobu sa presudom imenovao za ministra.

Kako je onda bilo moguće da Zukana Heleza, koji ima ne jednu već najmanje dvije pravosnažne presude, imenuju za ministra odbrane, nisu pojasnili ni iz SDP-a BiH niti se sjećamo da je zbog Helezovog imenovanja reagirala Besima Borić ili neko od njenih drugarica.

Jedino logično pojašnjenje je da su u centrali smatrali da je najbolji kandidat za ministra odbrane onaj koji zna udarit' u birtiji. Ili da o vojsci sve zna neko ko je bio u dvije vojske, kako je objavio neki dan jedan ovdašnji portal. 

Stvar je dakle jasna. SDP, ako se već predstavlja za ono za šta se već predstavlja, može insistirati na presumpciji nevinosti za svog ministarskog kandidata ali onda u isto vrijeme mora povući Zukana Heleza sa ministarske pozicije. Sve drugo je dokaz da u stranci nemaju iste kriterije niti mjerila za sve.

I da je, iza krinke brige za prava žena, riječ samo o jeftinoj unutarstranačkoj borbi za fotelje i sinekure zbog koje su drugarice morale nepočešljane izaći na ulicu.