Dužnost mi je, kao direktno izabrana zastupnica i delegatkinja u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, javno se oglasiti i oštro osuditi najave nametanja privremenog rješenja kroz oktroisanje nove Vlade Federacije BiH.

Prema dostupnim informacijama, trenutni sastanci koje provodi Ured visokog predstavnika nemaju cilj normalizaciju političkih odnosa unutar Bosne i Hercegovine već se isključivo koriste za pripremu novog načina etničke podjele zemlje. Kako nam je vidljivo iz natpisa u medijima, u toku je potraga za onim pojedincima iz probosanskih političkih opcija koji će podržati i omogućiti odluku koju bi Christian Schmidt, prema najavama, trebao nametnuti naredne sedmice tako oktroišući Vladu Federacije Bosne i Hercegovine.

Djelovanja OHR-a nije jedino koje zabrinjava. Navodno su se i neki drugi diplomatski predstavnici također uključili u izborni inžinjering i političku trgovinu; pozivam ih da se suzdrže od takvih djelovanja. Naime takve aktivnosti ne samo da štete razvoju demokratije u Bosni i Hercegovini već direktno ruše njen suverenitet. Vlade u svakoj demokratskoj državi su unutrašnje pitanje dijaloga i dogovora a ne procesa razmjene stranih sila.

Napominjem navedene predstavnike da su šefovi SDP-a i HDZ-a ti koji odbijaju dijalog sa Strankom demokratske akcije i javno diktiraju tekstove presuda i odluka. Ukoliko se ponovno potvrdi praksa izvršavanja takvih diktata, odgovor će doći u formi nove većine, a samim tim i novog usložnjavanja situacije u kojoj možda više niko neće biti za dijalog. Sumnjam da je iko spreman nositi takav vid odgovornosti.

Međunarodna zajednica treba podržati procese unutar Bosne i Hercegovine, a ne nametati nove probleme i ponovo uvoditi embargo samo ovaj put na demokraciju. Pozivam sve aktere da se fokusiraju na dobrobit zemlje i njenih građana, te da pronađu zajednički jezik sa potpredsjednikom Refikom Lendom u cilju rješavanju političkih pitanja. Samo na taj način možemo izgraditi stabilnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu, koja će biti u stanju ispuniti svoje evropske integracijske ciljeve.