Kako globalna potražnja za zelenim mineralima kao što su litij, bakar i kobalt raste, afričke zemlje razvijaju politike za kontrolu eksploatacije i izvoza. Gana je posljednja zemlja koja je najavila odobrenje politike zelenih minerala kako bi pomogla u upravljanju eksploatacijom, proizvodnjom litija i pomogla lokalnim firmama da iskoriste industriju vrijednu više milijardi dolara.

Do sada su druge dvije zemlje bogate resursima, Namibija i Zimbabve, zabranile izvoz neobrađenog litija i drugih minerala. Namibija je saopćila početkom juna da je zabranila izvoz neobrađene drobljene rude litija, kobalta, mangana, grafita. Međutim, omogućit će izvoz malih količina minerala nakon odobrenja ministarstva rudarstva.

Ove dvije zemlje imaju velike rezreve pet minerala - litija, kobalta, mangana, nikla i grafita - za kojima je velika potražnja u industriji obnovljive energije. Podaci koje su prikupili Energy, Capital & Power, organizatori inauguralnog Afričkog samita o kritičnim mineralima, zakazanog za sredinu oktobra u Cape Townu, pokazuju da Zimbabve može zadovoljiti 20% svjetske potražnje za litijem.

Ti podaci takođe pokazuju da Demokratska Republika Kongo (DRC) proizvodi 43% globalnih zaliha iskopanog litija. Udvostručenje veličine tržišta za električna vozila, vjetroturbine, solarne ploče i sličnu tehnologiju u posljednjih pet godina potaknulo je i potražnju i ulaganja u ključne kritične minerale.