“Federacija BiH bi trebala dati prioritet uspostavi zakonskih okvira koji će omogućiti javno-privatno partnerstvo i koncesije, te potaknuti privatna ulaganja. Konkretno, koncesije za rad aerodroma se ne mogu dalje racionalno odgadati”, navedeno je u pismu Murphyevom i Sattlerovom pismu koje je u posjedu Istrage.

“Podsjetimo, godinama međunarodni zvaničnici, među kojima je i bivši supervizor za Brčko diskrikt Michael Scanlane, pokušavali su izdejstvovti odluke prema kojima bi Aerdrom Sarajevo, ali i drugi aerdromi, otišli pod kocesije. Stranim investitorima. Scanlane je, prema informacijama Istrage, svoje aktivnosti provodio u saradnji sa biznismenima iz Srbije. Treba napomenuti i da su kadrovi HDZ-a i Trojke u Vijeću ministara BiH uveli dodatne takse koje sprječavaju razvoj Aerodroma Tuzla”, navodi Istraga.

Upravo zbog dodatnih taksi koje je nametnulo Vijeće ministara BiH, odnosno Direkcija za civilno zrakoplovstvo od tri marke po putniku, Međunarodni aerodrom Tuzla, koji je bio u velikom usponu, izgubio je većinu svojih letova. Prvo je niskobudžetna aviokompanija Ryanair odustala od letova sa ovog aerodroma, a ubrzo poslije nje i Wizz Air je objavio da od septembra ukida svoju bazu u Tuzli, ali zadržava nekoliko letova. Ranije je ova kompanija ukinula letove iz Sarajeva.

Ukratko, vladavina Trojke, gdje je Edin Forto ministar saobraćaja, dovela je do toga da aviokompanije masovno otkazuju letove sa naših aerodroma, a aerodrome ostavila bez putnika i prihoda. Poznati je to recept za dovođenje stranih investitora - uništiti sve što se može uništiti kako bi “strani investitor” dobio koncesiju za jednu marku.

Uporedo s aerodromima, potrebno je uništiti i energetski sektor, podstičući ulaganja u energetsku tranziciju koja je će, ukratko, izgledati ovako - zatvoriti rudnike i termoelektrane, po modelu zeničkog rudnika, a onda struju kupovati od iz zapadne Hercegovine, gdje su instalirane vjetroelektrane. Treba li uopće napominjati da su rudnici i termoelektrane stacionirani u kantonima sa bošnjačkom većinom, a “obnovlja” energija u kantonima u kojima vlada HDZ?!

Murphy i Sattler to vide ovako: “Potrebno je ubrzati energetsku tranziciju FBiH podsticanjem ulaganja u obnovljive izvore energije, što postaje sve važnije sa približavanjem uvođenja mehanizma Evropske unije za prilagodbu ugljika na granicama (CBAM)“.

Ambasadori su u pismu skrenuli pažnju na pitanje usklađenosti zemlje sa medunarodnim standardima u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma (SPN/FT). Odbor stručnjaka Vijeća Evrope za SPN/FT (MONEYVAL) u postupku je ocjenjivanja, koji završava u februaru 2024. godine. Ukoliko se do tada ne ispune međunarodni standardi, postoji realna mogućnost da se BiH ponovno nađe na listi jurisdikcija Radne grupe za finansijske mjere protiv pranja novca (FATF) i Evropske unije (EU) sa strateškim nedostacima u sistemu za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma.

“Ključni korak u pravcu ispunjenja međunarodnih uslova jeste usvajanje novog Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, usklađenog sa pravnom stečevinom EU i preporukama FATF-a. Još uvijek se čekana imenovanje nadzornih tijela u FBiH, što koči finalizaciju zakona i negativno utiče neusklađenost BiH sa standardima u oblasti SPN/FT. Pozivamo Vas da bez odlaganja riješite ovo pitanje, utvrđivanjem nadzornih tijela unutar postojećih institucionalnih struktura u FBiH.Takođe Vas pozivamo da riješite pitanje uspostave registra stvarnog vlasništva pravnih osoba u FBiH, što je još jedan važan uslov za ocjenu MONEYVAL-a. Drugi važan prioritet za Vladu FBiH je provedba Zakona o suzbijanju korupcije iorganizovanog kriminala u FBiH, koji je usvojen 2014. godine. Očekujemo da Vlada FBiH bez odlaganja osigura privremene i stalne prostorije za specijalizovane odjele”, navodi se u pismu.

Također navode da se reforma preduzeća u državnom vlasništvu mora ubrzati. Krajnji cilj je poboljšati mehanizme nadzora i transparentnost, racionalizirati operacije, osigurati stručno i apolitično upravljanje, izraditi i provoditi sektorske strategije, te olakšati ulaganja u javnu infrastrukturu. Praksa biranja rukovodstva u tim preduzećima na temelju politike mora prestati.

Murphy i Sattler od Vlada FBiH i Parlament FBiH očekuju hitno usvajanje novih Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak.
“S obzirom na rekordan rast javnih prihoda, socijalne doprinose je potrebno maksimalno smanjiti kako bi se omogućio rast privatnog sektora,zapošljavanje novih radnika i privlačenje investitora”, navodi se u pismu.