Advokati Alekseia Navalnog rekli su u ponedjeljak da su izgubili kontakt sa zatvorenim ruskim opozicionim čelnikom, za kojeg se vjeruje da je zatvoren u zatvorskom kompleksu oko 240 kilometara istočno od Moskve, a njegovo tačno boravište još uvijek nije poznato.

Navalny je u augustu osuđen na 19 godina zatvora nakon što je proglašen krivim za stvaranje ekstremističke organizacije, finansiranje ekstremističkih aktivnosti i brojna druga krivična djela. Već je služio kaznu od jedanaest i po godina u zatvoru s maksimalnim osiguranjem zbog prevare i drugih optužbi koje on poriče.

Pristaše Navalnog tvrde da su njegovo hapšenje i zatvaranje politički motivirani pokušaj da se uguši njegovo kritiziranje ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Advokati su nekoliko puta pokušali dobiti pristup dvjema kazneno-popravnim kolonijama za koje se vjeruje da se u njima nalazi Navalny, koji je imao ozbiljne zdravstvene probleme, saopćila je glasnogovornica Kira Yarmysh na platformi X (Twitter) u ponedjeljak. Obaviješteni su da se 47-godišnjak ne nalazi ni u kazneno-popravnoj koloniji IK-6 ni u IK-7, dodala je Yarmysh.

“U petak i tokom današnjeg dana, ni IK-6 ni IK-7 nisu im odgovorili”, objavila je Yarmysh.

Navalny je posljednji put bio zatvoren u kazneno-popravnoj koloniji IK-6 istočno od Moskve. Trebao se pojaviti na sudu putem videoveze u ponedjeljak, rekla je Yarmysh. Zatvorski čelnici rekli su Navalnyjevom timu da se nije mogao pojaviti na saslušanju zbog problema sa strujom u zatvoru.

Yarmysh je rekla da je zabrinuta zbog nedavnog lošeg zdravlja Navalnyog.

“Činjenica da ne možemo pronaći Alexeia posebno je alarmantna jer mu je prošli sedmice pozlilo u ćeliji: zavrtjelo mu se u glavi i legao je na pod. Osoblje zatvora je odmah dotrčalo, spustilo krevet, položilo ga i stavilo na infuziju”, napisala je na X-u.

“Šta je to bilo, ne znamo, ali s obzirom na to da mu je uskraćena hrana, da je držan u ćeliji bez ventilacije i da mu je vrijeme hodanja smanjeno na minimum, izgledalo je kao kolabiranje”, rekla je Yarmush.

Navalnyjev nestanak dolazi samo nekoliko dana nakon što je Putin najavio da će se ponovno kandidirati za predsjednika na ruskim izborima u martu 2024. godine, u potezu koji bi mu mogao osigurati zadržavanje na vlasti najmanje do 2030. godine.