Reakcija prof. dr. Muharema Adilovića:

Cijenim da trenutno društveno-političko stanje jeste jako nepovoljno, nejasno, zbunjujuće i kao takvo ozbiljno zabrinjavajuće. Razlog za ovakvu konstataciju nalazimo u izuzetno izraženoj partikularnosti političke scene kod bošnjačkog naroda.

Društveno-političko uređenje Bosne i Hercegovine je utemeljeno na ravnoteži političkih odnosa tri naroda. Trenutno imamo situaciju jako izražene hegemonije srpskog i hrvatskog korpusa za razliku od bošnjačkog, koji je podijeljen, rascjepkan i međusobno suprotstavljen do razine da se gubi svaka razumna osnova za takvo ponašanje.

Pojedine marginalne stranke, praveći neprincipijelne saveze s drugima, nastoje, na štetu najjačih političkih stranaka, preuzeti poziciju Bošnjaka u političkoj ravnoteži. Radi takvog stanja, gube kredibilitet legitimnog bošnjačkog predstavnika i dodatno usložnjavaju političke prilike unutar bošnjačkog korpusa. Na sceni je partikularizam naspram inkluzivnih politika koje su presudne za jačanje bošnjačke političke pozicije kao temeljne snage probosanskog bloka.

Marginalizacijom političke volje većine Bošnjaka, preuzimanjem njegove političke pozicije od manjih stranaka, od kojih su mnoge građanske, isti se dovode u vrlo opasnu poziciju marginalizacije političkog utjecaja i strašne redukcije svoje političke pozicije. Dolazimo u poziciju da Bošnjake u vlasti može predstavljati bilo ko ko popuni njihovu kvotu, bez obzira na to da li isti imaju ikakve veze s identitetom Bošnjaka, odnosno da li mogu legitimno predstavljati Bošnjake u vlasti.

Na taj način smo pred izazovom gubitka političke pozicije, odnosno pred opasnosti od političke marginalnosti. S obzirom na to da su Bošnjaci jedini garant opstanka države Bosne i Hercegovine, njihovom marginalizacijom dovodi se u pitanje i opstanak države Bosne i Hercegovine. Dakle, pred izazovima smo koji mogu ozbiljno ugroziti opstanak Bosne i Hercegovine.

 


NAPOMENA: Redakcija sedmičnog lista Stav odgovara na zahtjeve svojih čitatelja koji su nam u više navrata sugerirali da potičemo bošnjačke intelektualce na reakcije s obzirom na tešku i neizvjesnu političku situaciju u kojoj se našao bošnjački narod. Pokušaji obespravljivanja političke volje Bošnjaka, uzurpiranje njihovih pozicija zagarantiranih konstitutivnošću, sumnjivi koalicijski sporazumi koji navješćuju prodaju nacionalnih i državnih interesa, sve veći polaritet između probosanskih stranaka u Bosni i Hercegovini, sve veća sukobljenost i nejedinstvo unutar bošnjačkog društva povod su da potaknemo reakcije bošnjačkih intelektualaca. Oni imaju što za reći i nisu izumrla vrsta, iako ih se proziva za šutnju. Sedmični list Stav će u narodnim brojevima u rubrici Građanski senat donositi njihova mišljenja, izjave, analize i reakcije koje se tiču aktuelnog stanja u državi Bosni i Hercegovini.