"Posljednjih godina 700.000 djece našlo je utočište kod nas, bježeći od bombardiranja i granatiranja iz područja sukoba u Ukrajini", napisao je Karasin na svom kanalu u aplikaciji za razmjenu poruka Telegramu.

Rusija je pokrenula opsežnu invaziju na svog zapadnog susjeda Ukrajinu u februaru 2022. Moskva kaže da je svrha njenog programa dovođenja djece iz Ukrajine na ruski teritorij zaštita siročadi i napuštene djece u zoni sukoba.

Međutim, Ukrajina kaže da su mnoga djeca nezakonito deportirana, a Sjedinjene Države kažu da su hiljade djece prisilno odvedene iz svojih domova.

Većina kretanja ljudi i djece dogodila se u prvih nekoliko mjeseci rata i prije nego što je Ukrajina krajem augusta započela svoju veliku protuofenzivu kako bi povratila okupirane teritorije na istoku i jugu.

U julu 2022. Sjedinjene Države procijenile su da je Rusija "prisilno deportirala" 260.000 djece, dok ukrajinsko ministarstvo za integraciju okupiranih teritorija kaže da se 19.492 ukrajinske djece trenutno smatra ilegalno deportiranom.