“Vjekovna je praksa i običaj u Čaršiji da se ukrašava u mubarek danima. Nekada su to naši preci činili osvjetljavajući svoje dućane, dijeleći halvu, ali su se prije svega ti ukrasi ogledali u gostoprimstvu i lijepom osmijehu upućenom svakome ko u Čaršiju svrati“, objavio je Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo. Dodaje se da su ovim nastojali podsticati svakoga na dobro djelo.

“Proteklih godina smo, naslanjajući se na ovu praksu i običaje, početkom rebiul-evvela, ukrasnim ružama, koje simboliziraju manifestaciju Selam, ya Resulallah ukrašavali izloge dućana. Na taj način smo nastojali podsticati svakoga na dobro i na lijepu mevludsku atmosferu“, objavio je Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo.

Danas je također u radnjama na Baščaršiji podijeljena 571 ukrasna ruža po godini rođenja poslanika Muhammeda.

Ovogodišnja, 19. po redu manifestacija Dani o Allahovom Poslaniku "Selam, ja Resulallah", u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo, svečano je otvorena večeras na platou ispred Baščaršijske džamije, a trajat će do 16. oktobra 2023. godine.

- Kroz ovu manifestaciju želimo poslati poruku da je vjera i osmijeh, i uklanjanje smetnje na putu, i lijep govor, i stid, i ljubav, i sadaka. Sve je to i put i sunnet posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s. - kazao je glavni sarajevski imam Abdulgafar-ef. Velić.

Pripremljeno je 28 različitih programskih sadržaja koji će biti realizovani u 25 dana, a u programu učestvuje preko 300 osoba iz BiH i Turske. U toku manifestacije će biti angažovano 50 osoba MIZ Sarajevo i značajan broj volontera na tehničkoj podršci. Čitav mjesec obilježen je raznovrsnim sadržajima kako bi u gradu podstakli mevludsku atmosferu.

Programe koje su pripremili namjenjeni su svim uzrastima - dječiji program, program za učenike srednjih škola, program za mlade, edukativni program široj publici, sadržaj za ljubitelje umjetnosti, te programi kojim će na tradicionalni način obilježiti 12. rebiul-evvel.

Centralna mevludska svečanost bit će održana 27. septembra u Gazi Husrev-begovoj džamiji poslije podne-namaza.