U Sarajevu je danas, u organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, počelo 15. takmičenje u hifzu Kur'ana na nivou Bosne i Hercegovine. 

Riječ je o dvodnevnom takmičenju na kojem učestvuje 25 takmičara i takmičarki iz Bosne i Hercegovine, a održat će se u tri kategorije: Hifz 5 džuzova, Hifz 15 džuzova i Hifz cijelog Kur'ana.

U kategoriji Hifz 5 džuzova nastupa deset, a u kategoriji Hifz 15 džuzova nastupa devet takmičara i takmičarki, dok se u kategoriji Hifz cijelog Kur'ana takmiči šest takmičara.

Direktor Uprave za vjerske poslove hafiz dr. Mensur-ef. Malkić je u uvodnom obraćanju, prije svega, podsjetio na značaj ponovne organizacije, odnosno nastavka ovoga takmičenja nakon što je to bilo onemogućeno uslijed okolnosti pandemije virusa korona.

- Nakon što sam imenovan na poziciju direktora Uprave za vjerske poslove, jedan od ciljeva mi je bio da oživimo i nastavimo održavati tradiciju ovoga takmičenja. Nakon 14. takmičenja održanog 2019. godine, ponovo smo se okupili i nadamo se da neće biti više prekida u kontinuiteta održavanja takmičenja - istakao je hafiz Malkić.

Zahvalio je Rijasetu na podršci u organizaciji, ostalim uposelnicima Uprave za vjerske poslove, organizacionom odboru ovog takmičenja, Media centru Islamske zajednice i Studentskom centru IZ u BiH, a posebno takmičarima i takmičarkama.

Dodao je da su ove godine omogućili da na takmičenju učestvuju i takmičari koji su ranije osvajali pobjednička mjesta. Osim toga, u kategoriji "Hifz pet džuzova" omogućeno je da se takmiče i hafizi i hafize, a ne samo oni koji su u procesu učenja Kur'ana napamet.

Direktor Malkić je ukazao na ciljeve, važnost i benefite ovog takmičenja.

- Cilj ovoga takmičenja je da afirmišemo hifz i učenje Kurana u našoj domovini, a posebno među našom omladinom. Želimo vam pružiti šansu da pokažete svoje znanje, koliko ste snažni u hifzu, odnosno koliko ste vješti u primjeni tedžvidskih pravila. Ovo je prilika vama da naučite i nešto novo te da budete spremniji kada budete učestvovali na drugim takmičenjima. Time ćete i Upravi olakšati vođenje evidencije, odnosno prepoznavanje onih koji su spremni da idu na takmičenje izvan Bosne i Hercegovine. U protekle četiri godine toga nije bilo, pa smo se snalazili na druge načine, ali, uprkos tome, takmičara iz Bosne i Hercegovine je bilo te su predstavljali našu zemlju u najboljem svijetlu - kazao je direktor Malkić.

Dodao je da je ovo prilika takmičarima da se osposobe i za javne nastupe te se nauče da savladaju tremu s ciljem da svoje znanje u budućnosti demonstriraju na najbolji mogući način.

Jedan od takmičara je i hafiz Jusuf Bećoja, imam Karađoz-begove džamije u Mostaru, koji je do sada učestvovao na mnogim takmičenjima.

Kaže da danas, nakon nekoliko godina pauze, nastavak ovog takmičenja u njemu budi posebnu emociju.

- Ovakav vid aktivnosti pozdravljam, a posebno je važan za nas, hafize, što pokazuje koliko smo predani svojoj hafiskoj tituli, da li stojimo iza svoje titule ili nam služi samo za postizanje visokog statusa u društvu. Organizatori su se, zaista, potrudili da organizuju takmičenje na visokom nivou te im i čestitam na tome. Nadam se da će ovo takmičenje imati svoj kontinuitet u budućnosti - istakao je efendija Bećoja.

Hafiz Ahmed Abu Gazi iz Zenice u Bosni i Hercegovini živi već tri mjeseca, a takmiči se u
kategoriji "Hifz cijelog Kur'ana".

Ovo mu je prvo učešće na nekom takmičenju u našoj zemlji, koje mu je i prilika da upozna i druge takmičare.

- Imam malo treme, čini mi se da nisam dovoljno spreman, ali, pokušat ću da osvojim jedno od prva tri mjesta, s obzirom na to da je u mojoj kategoriji samo šest takmičara - kazao je Ahmed.

Na takmičenje se prvi put prijavila i hafiza Lamija Šahinović iz Cazina.

- Smatram ovo takmičenje veoma korisnim, posebno za omladinu, jer ih podstiče da
očuvaju svoj hifz. Držim da je veliki uspjeh i samo učešće na takmičenju - kazala je Lamija koja se takmiči u kategoriji "Hifz 5 džuzova".

Pravila i sistem vrednovanja takmičarima je pojasnio predsjednik komisije kurra hafiz prof. dr. Dževad Šošić.

Pored njega, članovi Komisije su hafiz dr. Mensur-ef. Malkić te hafiz dr. Safet Husejnović. Sekretar Komisije je Zijad Suljić, koji je učesnike i učesnice upoznao s ostalim pojedinostima takmičenja.

Program svečanog otvaranja je vodio i moderirao Meho-ef. Šljivo, a otvaranju su prisustvovali i ostali uposlenici Uprave za vjerske poslove.

Nakon današnjeg dijela takmičenja, sutra će biti održano i takmičenje u kategoriji "Hifz cijelog Kur'ana", nakon čega će biti proglašeni pobjednici u svim kategorijama, te održana dodjela priznanja i nagrada.