Vlada Velike Britanije je jučer predstavila novu definiciju ekstremizma koja je usmjerena na muslimane, uprkos erupciji zločina iz mržnje protiv Jevreja i muslimana od upada Hamasa 7. oktobra u južni Izrael. Kritičari kažu da promjena rizikuje narušavanje slobode govora.

Ranije ovog mjeseca, premijer Rishi Sunak je tvrdio da britansku multietničku demokratiju namjerno potkopavaju i "islamistički" i ekstremni krajnje desnice, te da je potrebno učiniti više da se uhvati u koštac s ovim problemom.

Antisemitski incidenti porasli su za 147 posto u 2023. na rekordne nivoe, prema Community Security Trust-u, jevrejskom nadzornom tijelu koje prima značajna sredstva od britanske vlade. Tell Mama, grupa koja prati incidente protiv muslimana, a koja također prima državna sredstva, rekla je prošlog mjeseca da su zločini iz mržnje protiv muslimana porasli za 235 posto od oktobra.

„Današnje mjere će osigurati da vlada nenamjerno ne pruži platformu onima koji žele da potkopaju demokratiju i uskraćuju osnovna prava drugih ljudi“, rekao je Michael Gove, ministar za zajednice koji je na čelu odjela koji je proizveo novu definiciju ekstremizma. “Ovo je prva u nizu mjera za borbu protiv ekstremizma i zaštitu naše demokratije.”

Ministar je na X 2017. godine rekao: „Ponosan sam što sam bio cionista i prijatelj Izraela cijelog svog odraslog života". On je takođe rekao publici čitaocima Jevrejske hronike u sjevernom Londonu da je „zdrav razum“ biti cionista. Primjetno je da su muslimanske organizacije navedene u nacrtu verzije Goveove ministarske izjave koju je vidio Guardian i stoga izgleda da su na meti njegove definicije “ekstremizma” sve istaknute u svojoj podršci palestinskim pravima i slobodi od izraelske okupacije. Oni uključuju MEND (Muslim Engagement and Development), CAGE, Friends of Al-Aqsa, 5Pillars i Muslimansko udruženje Britanije.

CAGE je izdao zajedničko saopštenje s Palestinskom akcijom i Black Lives Matter UK, opisujući Goveovu definiciju ekstremizma kao: „Nastavak višedecenijske strategije usmjerene na podsticanje i iskorištavanje straha protiv muslimana za izgradnju autoritarne i represivne infrastrukture koja potiskuje svako neslaganje koji nije licenciran od strane Whitehalla.” Organizacije su pozvale britansku vladu da "povuče odgovornost za pomaganje i podržavanje genocida u Gazi i naoružavanje 'ekstremizma' da bi se zaštitila."

Nova definicija, rekao je Ismail Patel, predsjedavajući Prijatelja Al-Aqse, nije samo antipalestinska po svojim ciljevima, već i islamofobična.

"Ovo je primjer politike podjela konzervativne vlade i njenih napora da izazove kulturni rat u Britaniji", rekao je on za MEMO.

“Stranku je godinama pokretala islamofobija. Njegov odgovor na genocid u Gazi je simptom ovog podmuklog stava.”

Definicija kaže da je ekstremizam „promocija ili unapređenje ideologije zasnovane na nasilju, mržnji ili netoleranciji“, koja ima za cilj uništavanje osnovnih prava i sloboda; ili potkopati ili zamijeniti liberalnu parlamentarnu demokratiju Ujedinjenog Kraljevstva; ili namjerno stvoriti okruženje za druge da postignu te rezultate.

„Širok presjek britanskog društva će vidjeti kroz vladine prijedloge o ekstremizmu koji izazivaju podjele. Ekstremizam je velika zabrinutost i svi mu se protivimo, uprkos naporima fanatika da neosnovanim optužbama sugerišu suprotno”, rekla je Zara Mohammed, generalna sekretarka Muslimanskog vijeća Britanije (MCB).

“Posljednjih sedmica bili smo svjedoci istinskog ekstremizma jer su lideri Konzervativne stranke lijepili istaknute muslimanske političare nejasnom etiketom 'islamista', održavajući narative podjele o muslimanima koji navodno planiraju da preuzmu kontrolu nad zemljom... Borba protiv ekstremizma zahtijeva vodstvo. Zahtijeva od lidera da ujedine zajednice umjesto da siju neslogu”, dodala je ona u izjavi.

Britanija već zabranjuje grupe za koje kaže da su umiješane u terorizam, a podržavanje ili članstvo u tim organizacijama je krivično djelo. Palestinski islamski pokret otpora, Hamas, je među 80 međunarodnih organizacija koje su zabranjene.

Grupe koje će biti identifikovane kao ekstremističke nakon "naporne" procjene u narednih nekoliko sedmica neće biti podvrgnute bilo kakvoj radnji prema krivičnim zakonima i dalje će im biti dozvoljeno da održavaju javne proteste. Međutim, Vlada im neće obezbijediti bilo kakvo finansiranje ili bilo koji drugi oblik angažmana. Trenutno, nijedna grupa nije zvanično definisana kao ekstremistička koristeći bivšu zvaničnu definiciju koja je na snazi ​​od 2011. godine.

Gove je u intervjuu u nedjelju rekao da su neke nedavne velike propalestinske marševe u centru Londona organizirale "ekstremističke organizacije", a ljudi bi mogli odlučiti da ne podrže takve proteste ako znaju da daju vjeru tim grupama. Učešće anticionističkih Jevreja u takvim demonstracijama dovodi u nedoumicu proizraelskog britanskog ministra i vladu.

Čak i prije nego što je objavljena nova definicija, kritičari su upozoravali da bi mogla biti kontraproduktivna.

„Problem sa definicijom ekstremizma odozgo prema dolje je u tome što hvata ljude koje [mi] ne želimo uhvatiti“, rekao je nadbiskup Canterburyja Justin Welby, duhovni poglavar Anglikanske zajednice. "To može slučajno inhibirati ono što imamo veoma dragocjeno u ovoj zemlji, izuzetno snažnu slobodu govora i sposobnost da se snažno ne slažemo", rekao je on za BBC Radio.

Više od 50 preživjelih ili rođaka žrtava "islamističkih" napada u Britaniji također je potpisalo pismo u kojem optužuje neke političare da idu na ruku militatima "izjednačavajući muslimane i ekstremiste".