Kako izraelski rat u Gazi prelazi petomjesečnu granicu, njegova vojska je ubila preko 30.000 Palestinaca, raselila milione i čitave gradove pretvorila u ruševine, ali bez ili bez vojnih postignuća.

Stručnjaci vjeruju da Izrael nije uspio ostvariti svoje ratne ciljeve i da još uvijek traži načine da politički porazi Hamas, kao što su nedavni izvještaji o tome kako ne dopušta toj grupi da preuzme kontrolu nad ograničenom humanitarnom pomoći koja ulazi u Gazu.

Prema Tahani Mustafi, višem analitičaru Međunarodne krizne grupe, Izrael nije bio u mogućnosti da ostvari nijedan vojni cilj koji je namjeravao postići.

Andreas Krieg, viši predavač na Školi za sigurnosne studije na King's Collegeu u Londonu, također smatra da je Izrael bio "veoma neuspješan" i da odugovlači rat bez jasne vizije ili strategije.

Neuspješne strategije

Komentarišući izraelsku ratnu strategiju, Krieg je rekao da je Hamas bio uključen u urbani rat i obično napada sa "straga i kroz zasjede, a zatim ponovo nestaje".

Rekao je da zato "nije postojao način da izraelska vojska zaista ubije ili uhapsi velike dijelove borbenih snaga koje pripadaju Hamasu i različitim Hamasovim organizacijama".

Krieg je rekao da je oko 20-30% Hamasovih boraca ubijeno, što je vrlo malo "s obzirom na to koliko dugo rat traje i koliko je razaranja već izazvao širom teritorije".

Međutim, Izrael je mogao potencijalno oslabitiHamasovu raketnu sposobnost, što je rezultiralo manjim ispaljivanjem projektila, rekao je za Anadolu Agency (AA).

Što se tiče drugog izraelskog cilja, oslobađanja izraelskih talaca, Krieg je rekao da "ni šačica talaca nije oslobođena od strane (izraelske vojske), što opet pokazuje da pristup oslobađanju talaca "samo za vojsku" nikada neće uspjeti."

Jedini značajan doprinos oslobađanju talaca dali su pregovori, dodao je.

"Dakle, u tom pogledu, Izrael je također podbacio sa svojom strategijom. On je zapravo ubio više talaca nego što je oslobodio vojnom silom", rekao je on.

Po Mustafinoj ocjeni, vojno krilo Hamasa "nije ni najmanje pogođeno".

Izrael ima vojsku koja ne zna kako da trpi gubitke i koja se vrlo lako demorališe, rekla je za AA, dodajući da je sada vidljiv veliki raskol između vojnog i političkog establišmenta.

Izrael se također suočava s problemom kredibiliteta, gdje su mnoge njihove prethodne tvrdnje opovrgnute, rekla je ona.

"U početku je Izrael rekao da je Hamasova baza na sjeveru, a njegov komandni centar na sjeveru i činjenica je da oni to nisu mogli kvalificirati. Nije bilo dokaza ni za jednu od ovih optužbi i pretpostavki koje su bile se pravi", rekla je ona.

"Sada ih čujemo kako govore da moraju ići na jug, a Rafah se pokazuje kao posljednji bastion Hamasa sa posljednja četiri bataljona - opet, nešto što tvrde bez ikakvih ozbiljnih dokaza."

Palestinski analitičar je napomenuo da je šef Hamasa Ismail Haniyeh rekao da ono što Izrael ne može postići vojno, ne može očekivati ​​da će sada politički dobiti kroz pregovore.

Ovo je na kraju rat iscrpljivanja i Hamas ga još uvijek može izdržati, dodala je.

"Hamas provodi taktiku ne samo asimetričnog ratovanja već i asimetrične diplomatije, pokušavajući u osnovi da ga izdrži dok Izrael ne postane dovoljno očajan da mora s njim razgovarati", rekao je Mustafa.

'Veoma teško'

Krieg vjeruje da Izrael neće moći eliminirati Hamas, grupu za koju je rekao da je duboko prodrla u sve aspekte civilnog života, vlade i administracije i civilnog društva u Gazi u posljednjih 17 godina.

"Ne možete iskorijeniti ove veze i mreže samo ubijanjem borbenih snaga", rekao je.

Izraelski pristup potpunog iskorjenjivanja i uništenja isključivo vojnog karaktera je nemoguć jer je riječ o pobuni, dodao je.

Politički analitičar Yossi Mekelberg se složio, rekavši da je cilj koji je Izrael postavio za postizanje uništenja Hamasa "veoma težak".

"Hamas je politički pokret i Hamas predstavlja ideje, ideologije, htjeli mi to ili ne," rekao je.

Sa vojne tačke gledišta, Mekelberg, saradnik u Chatham House programu za Bliski istok i Sjevernu Afriku, rekao je da je Hamasova vojna sposobnost smanjena, ali da je njegovo vodstvo još uvijek tu.

Krieg je rekao da bi vojne sposobnosti Hamasa mogle biti oslabljene, ali je Izrael i dalje "očigledno daleko od iskorenjivanja Hamasa".

On također vjeruje da će pustošenje koje je Izrael nanio Gazi, gdje je sada ubio više od 30.500 Palestinaca i ranio skoro 72.000, "potaknuti radikalizaciju i ... također podstaći podršku Hamasa u velikim dijelovima".

Vakuum upravljanja

Krieg također vjeruje da bi svaki plan Izraela da ukloni Hamas rezultirao vakuumom moći u Gazi.

Rekao je da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao da će ukloniti sve koji imaju bilo kakve veze s Hamasom iz strukture upravljanja i administracije Gaze.

To bi efektivno stvorilo "vakum upravljanja koji će dovesti do nesigurnosti i nestabilnosti", upozorio je on.

On je to potkrijepio navodeći kao primjer posljedice američke invazije na Irak 2003. godine, rekavši da je najveća greška koju su Amerikanci napravili bila "debaatifikacija Iraka".

"Potpuna demontaža infrastrukture koja je vodila zemlju, sigurnosnog sektora koji je vodio vojsku i Baath Partije koja je bila entitet koji je također bio dio svih aspekata iračkog života," rekao je.

“Preko noći, svi ovi članovi Baath Partije su u osnovi oslobođeni svoje dužnosti, i to je stvorilo vakuum koji je doveo do nestabilnosti koju i danas vidimo u Iraku.”

Prema njegovim riječima, i izraelska vojska djeluje u strateškom vakuumu.

"Oni su operacija vlade i trebalo bi da implementiraju političku strategiju, ali ne mogu jer vlada Izraela nema političku strategiju", rekao je Krieg. U vezi Gaze predstavljen izraelskoj ratnoj vladi, rekao je Krieg za "dan Izraela" strategija poslije" je "veoma tanka i vrlo plitka vizija... kojoj opet nedostaje jasna strategija."

„Ono što on želi da postigne izgleda više liči na posredni operativni pristup govoreći da će (vojska) zadržati punu sigurnosnu pokrivenost, da će zadržati prisustvo u Gazi i da će dalje kontrolisati sigurnost unutar Gaze uz prisustvo na terenu, a uprava bi trebala biti uklonjen iz Hamasa (i prebačen) na entitete koji nemaju nikakve veze s Hamasom", objasnio je.

Međutim, Krieg je naglasio da se ne spominje bilo kakvo političko rješenje.

Mekelberg je istakao da se plan "dan poslije" naziva "dan poslije Hamasa", za scenario za koji je rekao da može potrajati mjesecima.

On je to nazvao "istom starom sigurnosnom paradigmom koja se zasniva na igri sa nultom sumom, u kojoj će samo okupacija i potpuna kontrola Gaze i Zapadne obale garantirati" izraelsku sigurnost.

"Kao što smo svjedočili 7. oktobra, nije. Ova paradigma je nesretno propala i nema alternative", dodao je on.