Vatikan je 21. decembra 2014. godine pokrenuo proces beatifikacije (proglašavanja blaženim) četverice svećenika Banjalučke biskupije koje su ustanici i četnici ubili za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Banjalučki biskup Franjo Komarica tada je dobio kopiju službenog dokumenta Kongregacije za kauze svetih u kojemu je navedeno da je odobreno dopuštenje za pokretanje crkvenog postupka za proglašenje blaženima četvorice svećenika Banjalučke biskupije. Riječ je o Antunu Dujloviću, Waldemaru Maksimilijanu Nestoru, Krešimiru Barišiću i Jurju Gospodnetiću.

Velečasni Antun Dujlović ubijen je u julu 1943. godine kod Prnjavora gdje je radio ka župnik. U zavisnosti od izvora njega su ubili partizani ili četnici. Najprije je zadobio šesnaest uboda nožem, potom je strijeljan i zatim 11. jula bačen u jamu.

Waldemar Maksimilijan Nesto bio je župnik u Drvaru. Njega su 27. jula 1941. godine ustanici izveli iz voza ta ga zajedno s grupom civila odveli u mjesto Trubar blizu Drvara, zatim pobili i bacili u jamu Golubnjača. Posmrtni ostatci žrtava iz ove masovne grobnice ekshumirani su tek 2003. godine.

Velečasnog Krešimira Barišića ustanici su ubili u Selu Krnjeuša nedaleko od Banje Luke u augustu 1941. godine. Prije smrti strašno je mučen. Njega su noževima izrezali po licu i tijelu, odsjekli mu prste, nos i uši te izboli oči. Zatim su ga poluživa bacili u zapaljenu crkvu. S njim su izgorjela i trojica sjemeništaraca.

Zabilježeno je da su ustanici u Krnjeuši zapalili živo dijete Ivana Balena, sina Jure i Ike, koji je bio beba od nekoliko mjeseci starosti. U kući Ivice Tomičića u ovom selu izgorjelo je osamnaest članova porodice Balen. Dane Balen (28) zapaljen je sa suprugom Ružom (26) i sinovima Nikolom (5), Petrom (3) i Ilijom, koji je imao nepune dvije godine. U istoj kući izgorjeli su Marta (52) i Marija Balen, djevojka od 18 godina. Jeka Balen (40) izgorjela je s trogodišnjim sinom Dragom i kćerkama Katom (12), Martom (7) i Marom (4). Izgorjela je i Anka Balen (20) s kćerkicom rođenom prije samo nekoliko mjeseci. Ika Balen (33) izgorjela je sa sinovima Milom (7), Josom (5) i Ivanom, bebom starom nekoliko mjeseci. U štalama koje su bile zapaljene izgorjela su djeca Jure Javora, petogodišnja Mara i četverogodišnji Drago.

Don Juraja Gospodnetića rat je u njegovoj 31. godini zatekao na službi vjeroučitelja i župnika u Bosanskom Grahovu. U julu 1941. godine ustanici, kasnije će se tvrditi četnici, najprije su ga mučili, zatim vodili kroz Bosansko Grahovo iživljavajući se na njemu, da bi ga na kraju doveli u Srb i ondje ispekli na ražnju. Živog ili mrtvog, nema pouzdanih podataka.

Beatifikacija je treći od četiri koraka procesa kanonizacije. Osoba koja je beatificirana dobiva naslov blaženi, kasnije može postati svetim. Blaženog svetim mora proglasiti papa.

Poznate kao Drinske mučenice, pet časnih sestara Družbe kćeri Božje ljubavi iz Bosne i Hercegovine, po nacionalnosti dvije Hrvatice, dvije Slovenke i jedna Austrijanka, također žrtve četničkog zločina u Goraždu za vrijeme Drugoga svjetskoga rata, proglašene su blaženim. Dekret je 1. maja 2011. godine javno pročitan u Rimu na Trgu svetog Petra pred dva miliona hodočasnika.