Prije 45 godina na današnji dan — tj. 4. aprila 1979. — mučenički je ubijen Quaid Awam Shaheed Zulfikar Ali Bhutto. Mračna vladavina generala Zije je u dogovoru s tadašnjim pravosuđem organizirala njegovo sudsko smaknuće.

Prošlog mjeseca, 6. marta, Vrhovni sud Pakistana, nakon što je saslušao predsjedničku referencu, priznao je da je suđenje ZAB-u bilo nepravedno, jer mu je nedostajao odgovarajući proces kako u fazi suđenja tako i u fazi žalbe. Ovim, hajde da cijenimo odlučnost s kojom je predsjednik Asif Ali Zardari prije 13 godina podnio predsjedničku referencu za ponovno otvaranje slučaja i predsjedavajući PPP Bilawal Bhutto Zardari, koji je to odlučno nastavio.

Devetočlano vijeće najvišeg suda bilo je konsenzusom da, iako se ovaj slučaj ne može poništiti jer je postao pravosnažan, greške iz prošlosti mogu pomoći da se krene naprijed.

Kako krenuti naprijed u ispravljanju toka historije?

Samo, priznanje da nema pravičnog suđenja nije dovoljno. ZAB-u se mora odati sva moguća počast proglašavanjem za narodnog demokratskog heroja, kako to zahtijeva PPP.

Zahtjev PPP-a u potpunosti podržavaju Narodna skupština i Senat, kao i pokrajinske skupštine Sinda, Pendžaba i Beludžistana. U svojim rezolucijama, svi augustovski domovi su pozvali federalnu vladu da zvanično proglasi ZAB za šehida i heroja nacionalnog demokrata, osim što su mu dodijelili najvišu građansku nagradu, Nišan-e-Pakistan.

Proglašavanje ZAB-a nacionalnim demokratskim herojem na 45. godišnjicu njegovog mučeništva — nakon priznanja Vrhovnog suda, razmišljanja i korekcije kursa — bila bi mu dolična počast.

Također se mora odati počast borbi Begum Nusrat Bhutto, Shaheed Mohtarme Benazir Bhutto i svih radnika JPP-a koji su žrtvovali svoje živote za utvrđivanje ove istine. Nagrada Nishan-e-Zulfikar Ali Bhutto također mora biti objavljena za radnike i aktiviste koji su se borili i žrtvovali svoje živote za demokratiju u Pakistanu.

Najveći doprinos Shaheed Bhuttoa bio je to što je dao političku svijest ljudima i iznio politiku iz koridora moći na ulice. Njegova tragična smrtna presuda bila je dokaz onoga što se dogodilo pojedincu koji se borio za ovaj narod. On je bio mučenički Mesija, kome je ovo priznanje trebalo posthumno odati jednim glasom.

Nakon Quaid-e-Azama Mohammad Ali Jinnaha, ako je postojao neki nacionalni heroj Pakistana, to je bio Shaheed Zulfikar Ali Bhutto. On je postao otac današnjeg Pakistana prema Ustavu iz 1973. i obnovio razorenu državu kao naciju nakon raspada Pakistana 1971. On je odveo Pakistan iz ratne zone u zenit preporoda, pionir atomskog programa koji je odvraćanje zemlje učinio neospornim u regionu.

Ono što je uradio na ekonomskom planu takođe je bilo izvanredno. Njegovo je zlatno doba obilježeno razvojem usmjerenim na ljude, kao i dostignućima na domaćem i stranom planu. Roti, Kapra aur Makan nije bio samo slogan njegovog manifesta, već njegova pro-narodna agenda, jer se vjerovalo da sva moć pripada masama.

U svojoj knjizi Zulfi Buto iz Pakistana , Stenli Volport je napisao: „Nijedna osoba u istoriji Pakistana – zaista, malo ljudi u modernoj istoriji – nije steklo veću popularnu moć ili pretrpelo tako sramotnu smrt kao Zulfikar Ali Buto. Bhuttov politički uspon i pad bili su toliko meteorski da je njegovo ime postalo legenda u zemlji kojom je nekada vladao.” Bez sumnje, ZAB je legenda ove zemlje. On je sam rekao: „Ako sam mrtav, pisaće pjesme i pjesme o meni koje će preći u legendu.”

Ne samo da ZAB zaslužuje da bude proglašen nacionalnim demokratskim herojem, školskim i fakultetskim udžbenicima se mora dodati poglavlje o njemu, koje pokriva i one koji su se borili za obnovu i jačanje demokratije u Pakistanu. Univerziteti se također moraju ohrabriti da otvore Centar za izvrsnost o demokratiji sa školskim doprinosima kako mladih tako i iskusnih naučnika.

Odluka Vrhovnog suda pruža rijetku priliku da se preispitaju, razmotre i resetuju greške iz prošlosti za jačanje demokratije u Pakistanu, prema ZAB-ovoj viziji, borbi i žrtvama za nas i za generacije koje dolaze.