Skoro je potpuno izvjesno da dugo najavljivanog i naširoko odgađanog referenduma o opozivu načelnika Općine Centar Srđana Mandića neće biti.

“Ima informacija dostavljena od nadležne općinske komisije u kojoj se navodi kako se iz tehničkih razloga, nisu osigurani glasački listići, ne može održati referendum zakazan za 26. novembar. Sada je grupi vijećnika, njih je 16, ostala još samo mogućnost da se referendum održi u decembru”, kazao je općinski vijećnik Dragan Stevanović za Faktor.

Ne bude li referenduma u decembru, neće ga nikako ni biti jer zakon ne dopušta da se on održava u izbornoj godini, a lokalni izbori predviđeni su za jesen 2024. godine.

“Listići su u inostranstvo trebali stići 15 dana prije održavanja referendum. Međutim, načelnik je 31. oktobra raspisao konkurentski zahtjev te je postavljen rok za dostavu ponuda za 10. novembra, a to je dan kada bi listići već trebali biti otpremljeni u inostranstvo. Načelnik je iskoristio sve moguće načine da opstruira proces”, rekao je vijećnik u Općinskom vijeću Centar Jasmin Ademović za Klix.

Dodao je da od referendum definitivno neće biti ništa te da će se građani o izboru načelnika općine Centar očitovati na predstojećim lokalnim izborima koji će biti održani naredne godine.

Prije 26. novembra, referendum je bio planiran za 22. oktobar, ali ni on nije održan. I tada je referendum otkazan zbog toga što nisu osigurani glasački listići.

“Dobro je što nema opoziva Mandića ovako blizu lokalnih izbora, trošiti novac i baviti se organizacijom izbora, da bi to opet radili za 10 mjeseci, je suludo. Građani će ga na izborima opozvati svakako, jer nema goreg načelnika u Kantonu, i šire”, napisao je na X-u Albin Zuhrić, delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i zastupnik u Skupštini kantona Sarajevo.

Ipak, Zuhrić smatra da će to imati negativne posljedice za stanovnike Općine Centar.

“Loše je što se u općini još jednu godinu neće raditi ništa, kao što se nije radilo ni do sada. Ne treba nikada zaboraviti da Općina Centar ima veći budžet nego neki kantoni, a Mandićev mandat se završava sa par urađenih trotoara i klackalica.”