Austrijski sud je ove sedmice odbacio optužbe za "terorizam" protiv austrijskog profesora Farida Hafeza, dvije godine nakon što su vlasti izvršile raciju u njegovoj kući i zamrznuli njegovu imovinu.

U odluci na 10 stranica koju je u utorak objavio Viši regionalni sud u Gracu, navodi se da nema daljeg pravnog postupka protiv Hafeza jer optužbe protiv njega nemaju dokaza, objavio je list Die Presse.  

"Nakon 791 dana pravnog progona, traumatizirane djece, lišavanja sna, zatvorenih bankovnih računa, blokirane imovine i egzodusa u Sjedinjene Države, Viši sud je presudio da je istraga optužbi za terorizam protiv mene lažna", napisao je Hafez na Twitteru.

Hafez, koji je bio profesor na Univerzitetu u Salcburgu, detaljno je u video snimku i nizu postova na Twitteru opisao kako je njegova kuća pretresena rano ujutro 9. novembra 2020. godine, a policija je uperila oružje u njega i njegovu porodicu.

Njegov stan bio je jedan od oko 60 domova muslimanskih aktivista i univerzitetskih profesora koji su pretreseni u novembru 2020. godine, u onome što je austrijski ministar unutrašnjih poslova nazvao "Operacija Luksor".

Prema nalogu za pretres koji je koristila policija Hafez je optužen da podržava svrgavanje egipatskog predsjednika Abdela Fataha el-Sisija. Hafez je rekao da mu je policija postavljala niz pitanja o njegovom odnosu prema islamofobiji i islamu u Austriji, kao i o hobijima i ponašanju njegove porodice.

U intervjuu za Al Jazeeru u srijedu, akademik je rekao da mu je lahnulo što više ne živi u "limbo".

Hafez, koji je sada profesor na Williams koledžu u SAD-u, prepoznatljiv je po godišnjem izvještaju o evropskoj islamofobiji kojeg objavljuje Fondacija SETA i jedan je od osnivača Austrijskog muslimanskog omladinskog udruženja.

Dokumentarni film koji je Al Jazeera objavila u maju 2022. istražuje šta se dogodilo 9. novembra 2020. godine, piše Middle East Eye.