Nakon agresije na Ukrajinu Rusija je postala zemlja prema kojoj se u svijetu provodi najviše sankcija. Trenutno je na snazi 5.581 sankcija uvedenih ovoj zemlji. Od ruskog priznanja regija Lugansk i Donjeck kao nezavisnih država 22. februara 2022. godine, po do 8. marta, broj sankcija protiv ruskih pojedinaca i entiteta koje su uvele Sjedinjene Američke Države, Evropska unije, Švicarska, Velika Britanija, Japan i druge zemlje više se nego udvostručio u odnosu na prethodni period.

Kao što pokazuje grafikon zasnovan na podacima koje je prikupio Castellum.AI, Putinova invazija gurnula je na ljestvici sankcija Rusiju dalje od svih najvećih neprijatelja Sjedinjenih Američkih Država.

Prije invazije na Ukrajinu, Iran je bio daleko najviše sankcionirana država u historiji sa 3.616 aktivnih sankcija uvedenih od SAD-a, UN-a, EU i zemalja poput Australije, Kanade, Indije i Izraela. Odnos između ove potonje i Islamske Republike Iran bio je posebno opterećen sporovima oko iranskog nuklearnog programa.

Većina sankcija uvedenih Siriji, koja je na trećem mjestu na listi Castellum.AI, proizlazi iz događaja vezanih za sirijski građanski rat, počevši od 2011. godine.

Predvodnici trenutnog broja sankcija Rusiji su Švicarska, Evropska unija i Francuska sa 568, odnosno 516 i 512 ograničenja. Ogromna većina tih sankcija usmjerena je na pojedince, a samo 366 od njih 2.827 usmjereno je na pravne subjekte.

U ove brojke nisu uključene sektorske sankcije poput općih trgovinskih embarga na plin ili naftu. Osim sankcija koje su uvele nacionalne države i upravljačka tijela, više od 300 kompanija se djelimično ili potpuno povuklo s ruskog tržišta prema istraživačima na Yale School of Management, među kojima su industrijski teškaši kao što su Adidas, Google, Disney, Exxon ili Volkswagen.

(Izvor: Statisa)