Legendarni nogometni klub iz Republike Türkiye pronašao je način da smanji svoje troškove za energiju, a uz to čak i da zaradi. Sve to dok postaje "zeleniji"...

Galatasaray je u martu postavio svjetski rekord u količini megavata koju proizvedu solarni paneli na njegovom stadionu, čime je zaslužio mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda. Klubu i energetskoj kompaniji koja upravlja ovim sistemom – Enerjisa – uručen je certifikat kojim se potvrđuje poduhvat proizvodnje 4,2 megavata iz 10.404 panela na krovu stadiona Ali Sami Yen u Istanbulu.

S obzirom na to da su mnogi Evropljani zabrinuti kako platiti svoje račune za energente, titula najsnažnijeg stadiona na solarni pogon predstavlja nadahnjujući primjer čak iz svijeta sporta. Prema riječima upravitelja stadiona Alija Çelikkırana, koji je po obrazovanju elektroinženjer, ušteda energije na panelima proporcionalna je količini energije koju koristi oko 2.000 kuća, a sve to dok se smanjuje emisija štetnih gasova, posebno ugljika. U prirodnom smislu, procjenjuje da je to isto kao da bi spasili oko 200.000 stabala tokom 25 godina.

Iako ovaj klub ima novac predviđen za transfere, do sada nisu imali poseban budžet za ulaganje u svoj energetski sistem, pa je Çelikkıran tražio način za smanjenje troškova.

"U današnje vrijeme, htjeli ili ne htjeli, velika kompanija mora biti zaštitnik okoliša iako je energija vrlo skupa", kazao je on za Euronews Green.

Sunčeva energija proizvedena iz panela osigurava između 63 i 65 posto potrošnje električne energije na stadionu, a ostatak dolazi od lokalnog dobavljača električne energije. Dok su cijene električne energije rasle, cijena solarne energije – koju klub kupuje od Enerjisa – ostala je ista, što je dovelo do uštede od oko 385.000 eura od januara do augusta. Bilo je to veliko, ali dobrodošlo iznenađenje.

U Galatasarayju su smatrali da će trebati nekoliko godina da počnu osjećati pozitivne finansijske efekte od postavljanja sistema solarnih panela na stadion ovako velikog kapaciteta. No povećana cijena energije, zajedno sa službenom stopom inflacije koja je sada veća od 80 posto, znači da je klub počeo štedjeti novac nekoliko sedmica nakon što je sistem stavljen u pogon.

"Jako smo, jako sretni", zaključuje Çelikkıran uz riječi da je Galatasaray navikao pobjeđivati. Inače je ovaj sportski kolektiv jedan od četiri najveća nogometna kluba u državi, uz Beşiktaş, Fenerbahçe i Trabzonspor.