Kako navode iz Ambasade Njemačke u Bosni i Hercegovini pozadina toga je nastavak secesionističke politike Republike srpske i njenog predsjednika Milorada Dodika. O ovoj odluci obaviješteni su Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i projektni partneri. Riječ je o projektima rehabilitacije hidroelektrane Trebinje, faza III i IV, vjetroparka Hrgud, te zbrinjavanja otpadnih voda u Gradišci. Posljednji pomenuti projekat je predmet saradnje sa Švajcarskom Konfederacijom, prenosi Anadolija.

Odluka je, kako se navodi, uslijedila kao reakcija na odluke Narodne skupštine Republike srpske od decembra 2021. godine o vraćanju nadležnosti i stvaranju vlastitih institucija s ciljem slabljenja države Bosne i Hercegovine, Njemačka vlada je u aprilu 2022. godine odlučila da isprva privremeno zaustavi četiri infrastrukturna projekta. Međutim, nije došlo do povlačenja secesionističkih mjera koje je tražila Njemačka vlada. Umjesto toga, predsjednik i Vlada Republike srpske nastavili su s eskalacijom političke krize. Savezna vlada Njemačke je stoga sada donijela odluku da neće ponovo pokretati obustavljene projekte. Projekti će sukcesivno biti okončani u skladu s ugovorom. Ova odluka se eksplicitno ne odnosi na ostale projekte njemačke razvojne saradnje koji se realizuju na nivou Bosne i Hercegovine ili regiona Zapadnog Balkana, a time uključuju i Republiku srpsku, kao ni na saradnju s civilnim društvom.

"Njemačka vlada podržava približavanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. Njemačka je spremna dalje intenzivirati saradnju s Bosnom i Hercegovinom, kako u Federaciji BiH tako i u Republici srpskoj. Temeljni zahtjev je, međutim, očuvanje mira, vladavine prava i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine", navode iz Ambasade Njemačke u Bosni i Hercegovini.