Netflix je najavio još jedan krug otpuštanja radnika jer se bori s usporavanjem rasta i povećanom konkurencijom.

Streaming gigant rekao je da otpušta još 300 radnika – otprilike četiri posto svoje radne snage – uglavnom u SAD-u, nakon što je u maju otpustio 150 ljudi.

Ovi potezi dolaze nakon što je kompanija u aprilu prijavila svoj prvi gubitak pretplatnika u više od deset godina.

"Iako nastavljamo značajno ulagati u posao, napravili smo neke prilagodbe koji su doveli do rasta naših troškova. U isto vrijeme, bilježimo sporiji rast prihoda", izjavili su iz Netflixa u saopćenju u četvrtak, dodajući da nastavljaju zapošljavati u drugim područjima.

Iako Netflix ima 220 miliona pretplatnika na globalnoj razini i ostaje očigledan lider na tržištu streaminga, posljednjih se godina suočio s žestokom konkurencijom lansiranjem konkurentskih platformi kao što su Disney Plus i Amazonov Prime Video.

Ova kompanija je također nedavno krenula s nizom povećanja cijena u SAD-u, Velikoj Britaniji i drugdje, što je pridonijelo gubicima pretplatnika. Iz Netflixa su rekli i to da očekuju da će broj pretplatnika pasti za još dva miliona u skorijem periodu, nakon što je pao za 200.000 ranije ove godine.

Istraživanja istraživačke kuće Kantar dosljedno identificiraju uštedu novca kao razlog broj jedan za otkazivanje streaming usluga – čak i u SAD-u, gdje su sveukupne pretplate na streaming ostale stabilne, za razliku od Velike Britanije.

U četvrtak je Ted Sarandos, suizvršni direktor Netflixa, rekao na konferenciji u Cannesu u četvrtak da je Netflix u pregovorima s mnogim kompanijama dok istražuje nova partnerstva u oglašavanju kako bi privukao publiku.