Fondacije američkog milijardera i filantropa Georgea Sorosa namjeravaju značajno smanjiti svoje aktivnosti u Evropi. Većina zaposlenika na kontinentu bit će otpuštena, kako su osnivači fondova otvorenog društva (NDP) rekli svojim zaposlenicima u Berlinu. Tome u prilog ide interna e-pošta, kao i komentari zaposlenika koji odluku opisuju kao bolnu i neočekivanu, objavio je njemački Die Welt.

Najavljeni rezovi u Evropi znače prekid Soroševih napora za uspostavu civilnog društva koje je počeo provoditi u svojoj rodnoj Mađarskoj prije više od 30 godina. Strateška promjena kursa poklapa se s najavom Soroševo sina Aleksa o prelasku na novi poslovni model.

Aleks Soros u decembru je preuzeo dužnost šefa fonda vrijednog nekoliko milijardi dolara a oni koje fiansira Soroš jop uvijek nisu direktno obaviješteni o planiranoj promjeni strategije ali na vijest o povlačenju reagiraju sa nevjericom.

"Fondacije otvorenog društva mijenjaju način na koji rade, moja porodica dugo je podržavala evropski projekt i još uvijek su mu duboko predani", rekao je Aleks Soros. Rečeno ej da će fondacija nastaviti podržavati "promoviranje demokratije i borbu protiv autoritarizma u Evropi i sektoru civilnog društva koji je potreban za postizanje tih ciljeva".

Sponzorirane organizacije žalile su se na prestanak podrške ljudskim pravima, političkom sudjelovanju ili digitalnoj zaštiti u Evropi.

U e-mailu Torstena Klassena, direktora Berlinskog ureda u MNK-u, zaposlenicima je 20. jula rečeno:" Usvojeni novi strateški smjer predviđa povlačenje i prestanak daljnjih dijelova našeg trenutnog rada u Evropskoj uniji". Jedan od razloga za promjenu smjera, rekao je, jeste taj što je EU dodijelila javna sredstva za ljudska prava i pluralizam, a MIBAH želi koristiti svoje resurse na drugačiji način.

Fondacije su predložile otpuštanje 80 posto zaposlenih u otpuštanje uposlenih u Berlinu mora biti obavljeno u dogovoru sa sindikatima. U Briselu bi najmanje 60 posto zaposlenih trebalo biti otpušteno, dok je u Londonu nepoznat broj onih koji će ostati bez angažmana. U januaru je najavljeno da će kancelarija u Barceloni biti zatvorena a većina tamošnjih zaposlenika odlučila je napustiti firmu. Sva otpuštanja u okviru Soroševe fondacije trebala bi biti okončana do januara.