„Imenovanje bivšeg istražnog sudije Okružnog vojnog suda tzv. Herceg-Bosne Marijana Jukića ne samo da je jako loša poruka preživjelim logorašima iz Žepča i Zeničko-dobojskog kantona već je i uvreda za sve Bošnjake. Činjenica da Jukić savjetuje Vinka Marića, nekadašnjeg pukovnika HVO-a koji je široj javnosti poznat po prijemu kod hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića skupa s haškim osuđenikom Tihomirom Blaškićem i zbog kojeg je smanjen broj Bošnjaka u Vladi ZDK, potvrđuje da to imenovanje nije incident već ustaljena praksa – naveo je Lendo i dodao: „S obzirom na to da je ministar Marić kandidat stranke koja se deklariše kao probosanska (Bosanskohercegovačka inicijativa Fuad Kasumović), evidentno je da takve stranke koje čine vlast u ZDK i na nivou FBiH ne samo da pristaju na obespravljivanje i vrijeđanje Bošnjaka već čak aktivno učestvuju u tome.“ Lendo je zaključio da takvim odnosom, uz šutnju na pokušaje rehabilitacije presuđenih ratnih zločinaca, pravdanje gradnje muzeja posvećenog HVO-u u logoru Heliodrom i redovno ispunjavanje političkih želja HDZ-a stranke tzv. trojke i njihovi partneri prave nesagledivu štetu bošnjačkom narodu. 

Godinama se upozorava na ratnu i poratnu Jukićevu karijeru, no čini se kako je to njemu bio samo poticaj za napredovanje. Još prije dvadeset godina tri i po hiljade Bošnjaka, koji su tokom hrvatsko-bošnjačkih sukoba 1993. i 1994. godine bili u logorima HVO-a u Žepču, uputilo je pismo tadašnjem predsjedniku VSTV-a i visokom predstavniku Paddyju Ashdownu u kojem traže da onemoguće imenovanje aktuelnog tadašnjeg javnog tužioca u Žepču Marijana Jukića na mjesto kantonalnog tužioca u Zenici.  

„Marijan Jukić je kao istražni sudija radio protiv ustavnog poretka BiH, tj. Bošnjaka, koje je privodio, saslušavao i optuživao za najteža krivična djela prijeteći im i smrtnom kaznom“, stajalo je tada u pismu žepačkih logoraša u kojem se navodi i da su Bošnjaci privođeni i od Jukića tjerani da potpisuju rješenje čiji sadržaj nije usklađen s datom izjavom, a nakon što su u žepačkim logorima brutalno mučeni i dovođeni na tzv. saslušanje Jukiću. „Bez ikakvih dokaza ljudima dovedenim iz logora Marijan Jukić je stavljao na teret krivična djela“, stajalo je u pismu.  

Jukić je kasnije ipak imenovan na dužnost tužioca Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, a razriješen je nakon što je utvrđeno da je skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj je jedna osoba smrtno stradala.