U samo godinu dana, tri velika međunarodna investitora ušla su u klubove u najjačoj portugalskoj ligi. Prvo je to bio Qatar Sports Investments (QSI), vlasnik Paris Saint-Germaina (PSG), koji je preuzeo 21,6% kluba Sporting de Braga. Pola godine kasnije, nova holding kompanija vlasnika Aston Ville, V Sports, preuzela je 29% Vitórije de Guimarães; konačno, prije samo nekoliko sedmica grčki poduzetnik Evangelos Marinakis, vlasnik prvoligaša Nottingham Forest, uložio je 20,5 miliona kako bi spasio Rio Ave i preuzeo većinski udio u klubu.

Tri operacije nisu slučajne i odgovaraju strateškom interesu fondova i holding kompanija prisutnih u glavnim ligama da privuku jeftinije talente iz jedne od najplodnijih kolijevki mladih igrača. Tu je i milijarda eura ukupnih prihoda, a blizu je i centralizacija prodaje televizijskih prava od 2027.-2028. Ovaj državni plan za domaća audiovizuelna prava, potvrđen vladinom uredbom-zakonom iz 2021., okončat će hroničnu nejednakost koja je sprječavala bilo koji klub izvan velike trojke (SL Benfica, FC Porto i Sporting de Portugal) da raste u poslovanju.

U nedavnom izvještaju UEFA-e istaknuto je da, dok se u Evropi prosječni jaz u tv prihodima između kluba koji zarađuje najviše i onog koji zarađuje najmanje u nacionalnim ligama smanjio na 2,1 u posljednjem desetljeću, u Portugalu je klub koji zarađuje najviše dobijao gotovo trinaest puta više od onog koji zarađuje najmanje.

Iznos pojedinačnih ugovora ostaje stabilan na oko 200 miliona eura godišnje. A praktično svi su potpisani sa Sport TV-om, koji je preko firme Olivedesportos svog osnivača Joaquima Oliveire prisutan u vlasničkim udjelima mnogih klubova. Za ovog poslovnog veterana vremena će se promijeniti s centralizacijom, a jedna od naznaka skorih promjena bila je prodaja 21,6% udjela u Sporting de Braga katarskom fondu QSI. Za vlasnika PSG-a ovaj potez predstavlja važan korak u njegovom planu stvaranja velikog holdinga, po uzoru na City Football Group (CFG).

Također, odabrao klub koji skoro pa garantovano svake godine igra evropske kupove. To je još jedan od ključeva stranog interesa za portugalske klubove. Tri velikana nedodirljiva su – iako je Saudijska Arabija za sada već potpisala “strateške” ugovore s Benficom – zbog svog posebnog sistema: velike društvene mase, mnogo opcija za igranje u Ligi prvaka i visokih kapitalnih dobitaka (osim u pandemiji) za mlade igrače, s kojima će moći nastaviti hraniti svoju neiscrpnu akademiju, popraćenu igračima iz manjih liga – uglavnom Brazila i Argentine – koji dolaze u Portugal kako bi im to bio most prema velikim ligama.

Sada fondovi mogu napasti na petnaest preostalih klubova. QSI je preuzeo Bragu koja je ove godine igrala u Ligi prvaka, a mjesto joj je sigurno u Evropskoj ligi. Od 2014. samo su jednom pali ispod četvrtog mjesta u ligi, što im samo od UEFA-e garantira stalni prihod od minimalno 10 miliona. UEFA je sada dodala nova mjesta za klubove stvaranjem Konfederacijske lige a u obnovljenom formatu Lige prvaka šesta evropska liga po koeficijentu imat će tri mjesta za svoje klubove.

Portugalska liga sedma je na ljestvici, ne zaostaje mnogo za Ligue-1 i Eredivisie. Uspon će pokušati pomoći i sjevernoamerička holding kompanija V Sports koju vode Nassef Sawiris i Wes Edens, jedan od glavnih dioničara NBA Milwaukee Bucksa. U svom ekspanzionističkom planu, s Aston Villom kao glavnim klubom grupacije, preuzeli su Vitóriju de Guimarães.

Atraktivnost stranih fondova je velika a rizik je znatno niži nego u drugim zemljama. Oni koji dolaze iz Engleske, poput Marinakisa sa svojim Forestom, znaju složenost ulaganja u klubove u Championshipu (druga liga): trebalo mu je pet godina i 125 miliona eura da uđe u Premier ligu. Sada, uz šestinu ove injekcije, ima portugalski prvoligaški klub kojem će, ako ga ove godine spasi od ispadanja, moći povećati učinak bez velikih ulaganja.

“Krajobraz oko nas je evoluirao i svi to moramo shvatiti. Mislite li da je slučajno da su drugi klubovi počeli biti konkurentniji, poboljšati uslove, organizacijski se bolje strukturirati i imati iste rezultate kao mi?“, kazala je Alexandrina Cruz, predsjednica Rio Avea, na skupštini dioničara koja je odobrila Marinakisov ulazak.