Organizacija Bošnjačkih udruženja iz Mostara iskazala je solidarnost s palestinskim žrtvama ističući zastavu međunarodno priznate države Palestine na Starom mostu u Mostaru. 

"Naša poruka je da svaki narod ima pravo da se brani kada bude napadnut, i osuđujemo bespravno otimanje palestinske zemlje od strane Izraela. Posebno smo emotivni i suosjećamo se s Palestincima zato što je i Mostar bio u okruženju i tačno zna kako je kada agresija pokaže svoje zube. Zato, prekinite napad na Palestinu i Palestince jer taj narod ima pravo na svoju vlastitu državu u kojoj će  da živi u miru", stoji u izjavi Bošnjačkih udruženja.

Odgovor je to Mostaraca na zvaničnu državnu politiku, poput one koju vodi ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković, koja nije nijednom osudila izraleske brutalne napade na palestinski narod, ali se zato, kroz izjave njegovog zamjenika Josipa Brkića iz HDZ-a, suosjeća sa “izraelskim žrtvama”.

Podsjetimo, velika zastava Palestine na Starom mostu u Mostaru isticana je i ranije, odnosno prošle godine, kao odgovor na osvjetljavanje mosta u boje izraelske zastave u čast Yom Hazikarona, dana koji Izraelci obilježavaju kao Dan sjećanja na pale žrtve.