Dvadeset sedam zatvorenika iz Gaze umrlo je u pritvoru u izraelskim vojnim objektima od izbijanja rata, prema podacima do kojih je došao list Haaretz. Zatvorenici su umrli u objektima ili tokom ispitivanja. Ured glasnogovornika IDF-a rekao je da je istražna vojna policija otvorila istragu o ovim smrtima. IDF nije naveo detalje smrti, ali je rekao da su neki patili od prijašnjih zdravstvenih problema ili da su bili ranjeni.

Od početka rata, vojska je zatočenike iz Gaze držala u privremenim zarobljeničkim logorima u bazi Sde Teiman. Zatočenike u Sde Teimanu ispitivala je Jedinica 504. Prema amandmanu na zakon koji je donesen tokom rata, zatočenici mogu biti zadržani do 75 dana bez suda. Neki zatočenici su pušteni i vraćeni u Gazu. Osim toga, radnici iz Gaze s dozvolama koji su bili u Izraelu u vrijeme izbijanja rata držani su u zatočeničkom logoru Anatot sve dok većina nije puštena natrag u Pojas. Izvor je rekao za Haaretz da je najmanje jedan od njih, dijabetičar, umro tamo, nakon što mu nije pružena medicinska pomoć. U decembru je Haaretz otkrio da su zatvorenici u Sde Teimanu cijeli dan držani s lisicama na rukama i povezima na očima.

Slike koje je kasnije objavio Haaretz otkrile su kako je izgledala lokacija na kojoj su držani zatočenici, a tamošnji izvor je rekao da su vojnici bili skloni kažnjavanju i premlaćivanju zatočenika, što se poklapa sa svjedočenjima Palestinaca koji su kasnije vraćeni u Gazu. Svjedočili su o premlaćivanju i zlostavljanju od strane vojnika i na ispitivanju. Na slikama puštenih zatočenika vidjele su se modrice i tragovi na člancima od dugotrajnog vezanja lisicama.

Prema izvještaju UNRWA-e koji je u utorak objavio list The New York Times, zatočenici pušteni u Gazu svjedočili su da su bili premlaćivani, pljačkani, skidani, seksualno zlostavljani i da im je onemogućen pristup liječnicima i odvjetnicima.

Krajem febrauar Azzadin Al Bana, 40-godišnji muškarac iz Gaze koji je prije hapšenja bolovao od teške bolesti, preminuo je u klinici Zatvorske službe. Odbor za zatvorenička pitanja naveo je da je Al Bana uhapšen u svom domu u Pojasu Gaze prije otprilike dva mjeseca. Haaretz je doznao da je Al Banna prvo doveden u bazu Sde Teiman i isprva tamo držan u redovnom pritvoru, a tek dvije sedmice kasnije prebačen u medicinsku ustanovu Sde Teiman. Prije otprilike mjesec dana prebačen je u kliniku zatvorske službe.