U organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine u suradnji s Udrugom Kreativna de Kultura otvorena je manifestacija Dani bosanskohercegovačke kulture, javlja Anadolu Agency (AA).

Manifestacija Dani bosanskohercegovačke kulture ove godine održava se po 14. put, a u okviru sedmodnevnog programa tradicionalno se prikazuju igrani, dokumentarni i animirani filmovi nastali u produkciji ili koprodukciji bosanskohercegovačke kinematografije, kao i ostvarenja iz scenske, likovne i glazbene umjetnosti.

Svečano otvorenje održano je u Maloj dvorani KD “Vatroslava Lisinskog“ na kojem je prikazan film “Djeca CNN-a” redateljice Aide Bukvić, koja je sudjelovala na otvorenju.

U obraćanju pred više stotina uzvanika, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba Armin Hodžić naglasio je kako je u proteklih 14 godina kroz ovaj projekt prošlo sve najbolje od bosanskohercegovačke kulture, uključujući sevdah, kinematografiju, književnost i umjetnost. Posebno je izdvojio koncerte Halida Bešlića, Hanke Paldum, Crvene jabuke, predstave “Đurologija” i “Sjajni momci” Mustafe Nadarevića, kao i brojna premijerna emitiranja filmova iz bosanskohercegovačke kinematografije.

“Ovaj projekt jedan je od najvećih ambasadora Bosne i Hercegovine u cjelini ovdje u Hrvatskoj, projekt koji spaja ljude i drži budnim interes za bosanskohercegovačku kulturu”, poručio je Hodžić.

Posebno se zahvalio na podršci ovom projektu Turskoj organizaciji za suradnju i koordinaciju (TIKA) te pozdravio nazočnu voditeljicu TIKA-e u Zagrebu Sedef Bulut.

“Podrška TIKA-e nam je omogućila da ovaj projekt nadraste granice Grada Zagreba i u dvije godine svoj sadržaj pokaže i Sisku, Velikoj Gorici, Gunji, Rijeci, Puli, Dubrovniku i Samoboru“, dodao je Hodžić.

Program je vodio glumac Tarik Filipović, a u publici su, uz brojne druge uzvanike, bili i predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Hrvatske, Grada Zagreba, veleposlanstva BiH u Hrvatskoj, Anja Margetić, zamjenica gradonačelnice Sarajeva, te predstavnici bošnjačkih asocijacija u Hrvatskoj.

“Sarajevo i Zagreb oduvijek su bila dva lica iste duše, tople prijateljske i tolerantne. Zato se radujem što Dani bosanskohercegovačke kulture kreću iz ove lijepe prijestolnice”, rekla je Margetić.

Nazočne je kratko pozdravila i redateljica “Djece sa CNN-a” koja je naglasila kako je film nastao u neovisnoj koprodukciji uz predanu suradnju glumaca i ostalih radnika.

“Ovaj film nastao je iz naše umjetničke i ljudske potrebe, obaveze i dužnosti da progovaramo o stvarima koje nas se tiču, o prošlosti, da njegujemo kulturu pamćenja i sjećanja da bi s dignitetom mogli živjeti u sadašnjosti i odgajati našu djecu za budućnost”, izjavila je Bukvić.

Dani bosanskohercegovačke kulture održavaju se od 21. do 26. studenoga/novembra 2022.godine.

U okviru programa, na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25. studenoga/novembra, u prostorijama Kulturno-informativnog centra Bosne i Hercegovine u Zagrebu bit će upriličen svečani prijem, a završne večeri Dana bh. kulture, 26. studenoga/novembra, u Pučkom otvorenom učilištu u Samoboru u suorganizaciji sa Vijećem bošnjačke nacionalne manjine Zagrebačke županije, održat će se Večer sevdaha, najavljuju organizatori.

Manifestacija se održava uz financijsku potporu TIKA-e, a ulaz na sva događanja je besplatan.