Ruska agresija na Ukrajinu ponovo je gurnula u središte pažnje priču o tradicionalno bliskim vezama između Srbije i Rusije. Beograd balansira između podrške i sankcija Moskvi dok u isto vrijeme udovoljava ruskim kompanijama, uključujući tehnološkog diva Yandex, koje bježe od ekonomske krize i ratom povezanih poremećaja kod kuće.

Sve veći broj Rusa i ruskih firmi preselilo je u Srbiju od početka rata u Ukrajini u februaru ove godine, podaci su koje je objavio Moscow Times. Ruski državljani registrovali su više od 1000 firmi u Srbiji od početka invazije, navodi se u junskom izvještaju srbijanske televizijske mreže Nova S. Većina tih firmi radi u IT sektoru i Rusima omogućuje brzu legalizaciju boravka u Srbiji, gdje su ograničeni na 30-dnevni boravak bez vize. "Moja firma je upravo sve preselila ovamo, pa nisam ni razmišljao o tome", rekao je Anton, 24-godišnji IT stručnjak iz Moskve koji se u aprilu preselio u Beograd. "Nisam očekivao da će Srbija biti tako cool zemlja i da su Srbi tako fini ljudi. Ne radi se samo o tome da vole Ruse koliko ih vole, oni su samo ljubazni i otvoreni."

Iako nema dostupnih službenih podataka o ruskoj migraciji, oko 50.000 Rusa nastanilo se u Srbiji od februara, prema izvještaju njemačkog medija Deutsche Welle. Junska anketa istraživačkog centra Demostat pokazala je da je ruski predsjednik Vladimir Putin najpopularniji strani političar u Srbiji, a više od 50% Srba vjeruje da je zapadni vojni savez NATO odgovoran za događaje u Ukrajini.

Jedan od razloga zašto je Srbija posebno privlačna Rusiam za preseljenje je taj što se zemlja nije pridružila zapadnim zemljama u nametanju sankcija Kremlju zbog rata. Srbijanski ministar untrašnjih poslova Aleksandar Vulin sastao se s Aleksandrom Lavrovim u Moskvi prošlog mjeseca. Ruskom je kolegi istakao da Srbija jedina u Evropi nije uvela sankcije i da je izbjegla "antirusku histeriju".

Kada imaju sjedište ju Srbiji, ruske firme ne samo da zadržavaju pristup evropskim tržištima i evropskim kompanijama, već se takođe mogu lako vratiti u Rusiju ako je potrebno. Za razliku od drugih evropskih zemalja koje su zatvorile svoj zračni prostor za Rusiju, letovi za Moskvu i dalje su redovni iz Beograda. "U osnovi, oni koriste Srbiju za izbjegavanje sankcija", rekla je za The Moscow Times Ivana Stradner, savjetnica u Fondaciji za odbranu demokratije sa sjedištem u Washingtonu.

Jedna od najistaknutzijih ruskih kompanija koje su došle u Srbiju je IT div Yandex, koji je ovog ljeta otvorio novi ured za 700 zaposlenika u beogradskom naselju Dorćol. “Ured u Srbiji… podržat će kontinuirani razvoj brojnih Yandexovih međunarodnih usluga, uključujući taksi i dostavu, koje već rade u Srbiji”, kazali su iz Yandexove press službe.

Na Dorćolu se nalazi i ruska državna novinska agencija Sputnjik, koja nastavlja raditi u Beogradu unatoč tome što je zabranjena u EU. Glavna urednica beogradskog dopisništva Sputnjika Ljubinka Milinčić prošlog je mjeseca izjavila da će se toj kući uskoro u gradu pridružiti ruski državni međunarodni emiter RT, koji je bio prisiljen prekinuti rad u SAD-u i EU nakon ruske invazije.

Iako je malo vjerojatno da će dolazak RT-a značajno promijeniti medijski krajolik u Srbiji, njegova prisutnost u zemlji bila bi simbolična, smatra Engjellushe Morina, viši politički saradnik pri Evropskom vijeću za vanjske odnose. “Malo mi je čudno da Srbija to dopušta, pogotovo sada kada postoji veliki pritisak na Srbiju u vezi s ‘opredjeljenjem’ [između Rusije i EU]”, rekla je Morina.

Znatan uticaj Rusije na lokalni medijski krajolik postao je očit prošlog mjeseca usred napetosti na Kosovu.  “Dezinformacije na društvenim mrežama postale su divlje”, rekla je Morina o izvještavanju o incidentu koji je bio usredotočen na spor oko kosovskih propisa o registarskim tablicama. “Puno toga dolazi iz različitih izvora povezanih s ruskom propagandom.” Konkretno, čini se da veliki dio izvještavanja o incidentu na Kosovu na ruskom jeziku propagira mogućnost "novog balkanskog rata". "Ono što je novo je način na koji Rusija to pojačava", rekla je Ivana Stradner.

Ona sugerira da će Kremlj vjerojatno nastaviti pokušavati koristiti svoje uporište u Srbiji za poticanje nestabilnosti u regiji i odvraćanje pažnje zapadnih političara od Ukrajine. "Moramo obratiti pozornost na informacijski prostor jer Rusija definitivno postavlja informacijske uslove za daljnje nemire", rekla je Stradner.