Osim što su u susjednoj Srbiji i dalje na pijedestalu ratni zločinci i osim što se slave krvave 1990-te, u posljednjih nekoliko godina počela se s posebnom pažnjom njegovati „estetika kriminala“. Najveći krivci za širenje takve maligne pojave upravo su mediji u susjednoj nam državi, ali i domaći koji prikazivanjem kupljenih reality programa i jeftinih akcionih filmova dodatno tupe ionako zatupljene mozgove (najviše društvenim mrežama i beskorisnim internet pretragama) djece i omladine. Dok je u klasičnim medijima sve zastupljeniji trash program u kojem su role modeli kriminalci i raznorazne starlete, gotovo da je iščezao dječiji i omladinski sadržaj.

Kako bi se donekle situacija barem u našoj državi promijenila pokušao je svoj doprinos dati Elvir Švrakić, generalni direktor Hayat TV, koji je pokrenuo online peticiju kojom se zahtijeva da Regulatorna agencija za komunikacije zabrani reemitiranje u kablovskim sistemima u Bosni i Hercegovini, kao i na satelitskim paketima namijenjenim za našu državu, svih televizijskih kanala koji u svom programu imaju reality show, a koji negativno mogu utjecati na odgoj, psihu i razvoje djece.

Kako je objasnio, programi koji mogu negativno djelovati na djecu su oni koji uključuju nasilje, scene seksa, oni koji navode na alkohol, drogu i ostale poroke, ali i svi oni koji su u suprotnosti s preporukama UNICEF-a. Do sada je peticija prikupila više od 500 potpisa i još uvijek je dostupna za potpisivanje na web stranici www.peticijaonline.com. /M. A./