U Bošnjačkom institutu u Sarajevu 28. decembra biće promovirana knjiga “Zaboravljeno blago 2”, koju su priredili Semir Vranić, Zanin Berbić, Damir Galijašević i Nirha Efendić.

Nakon što je knjiga “Zaboravljeno blago“, objavljena 2021. godine, u javnosti doživjela uspješan prijem, iz štampe je izašala druga knjiga pod nazivom “Zaboravljeno blago 2“, koja donosi još stotinu bosanskih lirskih narodnih pjesama, koje se rijetko pjevaju ili se nikako ne pjevaju, te su širokom auditoriju nepoznate.

Pri pravljenju antologije sakupljači su se vodili estetskim kriterijem (ljepotom teksta i melodije) kao osnovom za odabir pjesama. Za svih stotinu pjesama i u ovoj antologiji postoje sačuvani audiozapisi, ali su oni nerijetko čuvani u teško dostupnim arhivima ili privatnim kolekcijama. Najvećim dijelom zastupljene su sevdalinke, ali i određeni broj balada, romansi, uspavanki, svatovskih i šaljivih narodnih pjesama. Uz svaki tekst donesen je odgovarajući notni zapis, iscrpne informacije o porijeklu pjesme i njenim varijantama, prvim bilješkama te interpretatorima, kazivačima i zapisivačima pjesama. Na taj način željelo se odati priznanje svima koji su proteklih desetljeća, pa i stoljeća, vrijedno čuvali i bilježili bogato bosansko usmeno lirsko blago. Na kraju antologije nalazi se i popis svih kazivača, interpretatora, zapisivača narodnih pjesama, te bibliografija svih pisanih i audiomaterijala, koji su poslužili u pripremi druge knjige “Zaboravljenog blaga“.

Neke od pjesama možete poslušati na linku ispod ovoga teksta, a koje su na osnovu prve knjige “Zaboravljeno blago” emitirane na BH Radiju 1.