Na najvećoj ruskoj društvenoj mreži VKontakte objavljen je oglas u kojem se navodi da paravojna skupina zapošljava ljude u dobi od 21 do 35 godina. Uvjet je da imaju iskustva s računaskim igrama simulacije leta i da su u dobroj fizičkoj formi, čak ni prijašnje iskustvo nije potrebno.

- Shvaćaš li da ovo nije igra? Pa ideš u rat! - rekao je vojnik pozivatelju koji se raspitivao za posao. Također ga je pitao ima li kriminalni dosje i je li služio vojsku.

Kandidati koji prođu prvi krug bit će poslani u Ukrajini ili u Afriku, na mjesta gdje je plaćenička skupina posljednjih godina rasporedila hiljade boraca kako bi branili interese Kremlja. Mjesečne plaće kreću se oko 240.000 rubalja (2600 eura) što je četiri puta više od prosječne ruske plaće.

Ispod objave na društvenim mrežama izmjenjivali su se entuzijastični i skeptični komentari. - Imam 20 godina i iskustva na Call of Dutyju, hoćeš li me uzeti?, pisalo je u jednom od komentara.

Pjotr, drugi korisnik VKontakta napisao je da ima više od 7000 sati iskustva u računalnim simulacijama letenja, no ima 42 godine zbog čega je prestar da se prijavi na poziciju operatera borbenim dronom. Od Wagnera je dobio odgovor da se može javiti za upravljanje kvadrokopterom u jedinici za blisku borbu.

- Pročitao sam da ukrajinski vojnici mogu vrlo brzo locirati one koji upravljaju dronovima, glasio je jedan od komentara, dok je drugi korisnik optužio skupinu da šalje ljude na klanje.

Osim gejmera, traže se prevoditelji koji tečno govore francuski, zavarivači, medicinari i vozači. Rusko ministarstvo obrane još je 2020. godine pokušalo privući igrače videoigara putem reklama koje su ih pozivale da se pridruže vojsci i igraju po pravilima, bez varanja i spašavanja.

Wagnerovci provode regrutaciju dok vođa plaćeničke skupine Jevgenij Prigožin nastavlja svađu s vodećim vojnim dužnosnicima. Insistirao je da se neće potpisati ugovor s ministarstvom obrane kojim bi se smanjila sposobnost skupine da samostalno djeluje u Ukrajini. Ove je sedmice izradio vlastitu verziju ugovora, čiji sadržaj nije otkrio, i poslao je ministarstvu

Britansko ministarstvo obrane opisalo je njegov potez kao namjerno potkopavanje autoriteta službenih vojnih vlasti. Prigožin je ranije ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua i načelnika Glavnog stožera Valerija Gerasimova nazvao ološima jer vojnicima nisu osigurali dovoljno municije.