Politika | 24.01.2022.

ZASTUPNICA U SKUPŠTINI CRNE GORE

Vuksanović Stanković: Pada vlada, Crna Gora i Bosna i Hercegovina neće biti dio "srpskog sveta"

Izlazak iz ovakve situacije podrazumjeva dva scenarija. Prvi scenarij bio bi dogovor oko manjinske vlade koja bi bila orijentirana proevropski i prograđanski. S druge strane, ukoliko se ne uspije postići dogovor, onda bismo imali vanredne parlamentarne izbore, ali ono što je sigurno je to da će vlada pasti.

MIRZA MALOVIĆ/FAKTOR

Protestima protiv najave rušenja aktualne crnogorske vlade i mogućeg formiranja manjinske, koji se danima održavaju u gradovima širom Crne Gore, pridružio se u nedjelju navečer u Podgorici i dio ministara, te dio zastupnika vlasti u crnogorskom parlamentu. 

Aktualni potpredsjednik crnogorske vlade Dritan Abazović ranije je najavio da će njegova politička stranka Ujedinjena reformska akcija (URA) uskratiti podršku Vladi, a sredinom prošle sedmice zajedno sa zastupnicima iz opozicije pokrenuli su inicijativu za opoziv Vlade na čelu sa Zravkom Krivokapićem.

Zastupnica u Parlamentu Crne Gore Draginja Vuksanović Stanković smatra da bi aktuelna Vlada Crne Gore trebala pasti do 4. februara.

- Izlazak iz ovakve situacije podrazumjeva dva scenarija. Prvi scenarij bio bi dogovor oko manjinske vlade koja bi bila orijentirana proevropski i prograđanski. S druge strane, ukoliko se ne uspije postići dogovor, onda bismo imali vanredne parlamentarne izbore, ali ono što je sigurno je to da će vlada pasti - kazala je Vuksanović Stanković za Faktor.

Osvrnula se i na izjavu ministrice prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić, koja se u veoma ostrašćenom govoru obrušila i pokušala da omalovaži predstavnike manjinskih naroda, a nije štedjela ni potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, ni vrh SNP-a, kao ni zastupnicu SDP-a Draginju Vukasnović Stanković.

- To ponašanje govori o klasičnom šovinizmu, nacionalizmu, vjerskoj i nacionalnoj netrpeljivosti, pa čak i o fašizmu - poručila je zastupnica SDP-a.

Na sinoćnjim protestima u Podgorici pojavio se i zastupnik u Narodnoj Skupštini Rebulike Srpske Nebojša Vukanović, a Vuksanović Stanković smatra da je njegovo pojavljivanje samo pokazatelj djelovanja politike "srpskog sveta".

- To je samo potreba da se zaokruži pitanje "srpskog sveta", kako bi uz podršku trenutne vlade zvanični Beograd taj projekat završio do kraja, a to je da Republika Sprska koja je genocidna tvorevina, kao i Crna Gora budu dio "srpskog sveta". Bosna i Hercegovina i Crna Gora nikada neće biti dio "srpskog sveta", to su suverene države i tako će i ostati - poručila je Vukasnović Stanković.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

IZETBEGOVIĆ NA ZAVRŠNOM SKUPU SDA: Ovo su sudbonosni izbori, izađimo na njih i pobijedimo

Tenzije sve izraženije na arapskom Magrebu

JEDANAESTORICA JEDNOG BROJI, JEDANAEST SE JEDNOG BOJI: Ko će u Predsjedništvo, ko će sa HDZ-om formirati Vladu F BiH, ko su gubitnici, šta kažu analitičari

Jačanje bosanskog političkog centra