Ono što jedan Aleksandar ne smije kazati naglas, to kaže drugi. I to viče iz petnih žila. Tako je i ove nedjelje, u razgovoru za beogradsku Politiku, Aleksandar Vulin, notorni desničar, nedavno smijenjeni direktor Bezbednosno-obaveštajne agencije (BIA), komentirajući rezultate izbora u Srbiji održanih prošle nedjelje, još jednom objelodanio velikosrpsku agendu aktuelne vlasti Aleksandra Vučića.

“Proces ujedinjenja je započet i to se više ne može zaustaviti”, kazao je osnivač Pokreta socijalista komentirajući to što je na desetine hiljada glasača iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika srpska autobusima dovoženo u Beograd i lutalo ulicama tog grada kako bi našlo biračka mjesta na kojima ih je Vučićeva vlast prijavila da mogu glasati.

Karikaturalni Vulin, jasno, u tome ne vidi ništa sporno. Štaviše, on takav potez pravda patriotskim razlozima, pravda ga navodnim procesom ujedinjenja koji je, poo njegovim riječima, već počeo.

„Svi Srbi, gde god da žive, treba da imaju državljanstvo Srbije i pravo glasa na izborima u Srbiji i to je jedan od koraka koji će dovesti do stvaranja jedinstvene srpske države. Svi Hrvati iz Bosne i Hercegovine imaju državljanstvo Hrvatske i glasaju na izborima u Hrvatskoj i niko nikada nije rekao da su im oni izabrali vlast bez obzira na to što Herceg-Bosna glasa za HDZ, a ne za SDP“, kazao je Vulin, nastavljajući: „Srbija koja vređa svoje državljane koji žive u RS jeste Nedićeva Srbija, koja je mirno gledala kako se Kozarčani kolju u ustaškom logoru na Starom sajmištu i koja nije zaratila sa NDH zbog Jasenovca, a sakupljala je obezglavljena srpska tela kada doplutaju Savom sve do Beograda.“

Vulin je,  i ovaj put, iskoristio priliku da negora Genocid u Srebrenici, ali ovaj put prikriveno, govoreći o nei imaginarnim neprijateljima.  

„To je ona druga Srbija, koja smatra da je „Oluja” bila ispravna, a jedino im smeta jer su proterani Srbi došli u Srbiju, što vide kao ničim zasluženu kaznu. To je ona druga Srbija, koja govori da je u Srebrenici bio genocid, da je RS genocidna tvorevina, a Srbi iz RS nepotrebna smetnja na putu evroatlantskih integracija. Nisam čuo natovce da se bune što se Srbima sa Kosova i Metohije onemogućava glasanje, jer znaju da ni oni neće glasati za NATO partije koje kada ih pitaju o KiM odgovaraju da to nije tema, a pitanje KiM je za Srbe tema poslednjih hiljadu godina", kazao je Vulin, dodajući "Tužan sam što je tako malo Srba iz RS iskoristilo svoje pravo da glasa na izborima koji opredeljuju budućnost i Srbije i Republike Srpske i nadam se da će sledeći put odziv biti značajno veći, baš kao što mislim da je greška što nismo vodili kampanju i u RS. Proces ujedinjenja je započet i to se više ne može zaustaviti.“