Kada je Sebastian Yurtseven počeo popravljati kuću svoje tetke, koja je pretrpjela velika oštećenja zbog poplave u gradu Hagen, njemačka pokrajina Sjeverna Rajna-Vestfalija, nije mogao zamisliti što će pronaći. Prilikom uklanjanja zidne obloge od gipsa koja se djelimično odvojila, pronašao je hrpu predmeta iz doba nacista.

Prvo što je ugledao prilikom skidanja gipsanih ploča bile su novine iz 1945. godine, a zatim je uslijedio veliki broj predmeta poput starih maski, revolvera, cilindara sa komprimiranim zrakom, obilježja Nacionalsocijalističke partije sa karakterističnim orlom, kopčama za remen sa orlom i svastikom i još mnoštvo drugih predmeta koji su na kraju stali u nekoliko kutija.

Osim toga, pojavilo se i stotine pisama i dokumenata Nationalsozialistische Volkswohlfahrt, svojevrsne socijalne službe iz nacističke Njemačke.

"Kao nastavnik historije, naježim se kad pričam o ovome", kaže Yurtseven, dodajući kako nije ni slutio šta će pronaći, budući da je njegova porodica kupila kuću šezdesetih godina prošlog stoljeća.  

Pretpostavlja se da su predmeti pripadali lokalnom čelniku  Nationalsozialistische Volkswohlfahrt, za kojeg se zna da je živio na tom području, a vjerojatno su skriveni 1945. prije napredovanja saveznika kako bi se pokušali riješiti inkriminirajućih dokaza prije neminovnog poraza Hitlera i nacističke Njemačke.