Nakon višedecenijske prakse građani Tuzlanskog kantona oslobođeni su konačno plaćanja premije zdravstvenog osiguranja, odnosno kupovine popularno nazvanih „markica“. Obavezu plaćanja preuzet će Vlada Tuzlanskog kantona, a svi koji su to učinili prije nego što je Vlada donijela ovakvu odluku uskoro bi trebali biti obaviješteni na koji će im se način vratiti uplaćena sredstva.

Markice su građani kupovali uglavnom u prvom tromjesečju i važile su za tekuću godinu, a nakon predviđenog perioda za uplatu premije osiguranja, bez kupljene i zalijepljene markice, koja je koštala 20 KM po osiguraniku, nije bilo moguće redovno ovjeriti zdravstvenu knjižicu, a samim time niti koristiti zdravstvene usluge bez plaćanja. Naizgled „sitnica“ od 20 KM, „markice“ su opterećivale kućne budžete, a na ovaj su način građani u kantonalni budžet uplaćivali po 3,5 miliona KM godišnje.

Isprepadani da će bez kupljene markice i ovjerene knjižice morati plaćati sve zdravstvene usluge u punom iznosu ukoliko ih budu koristili, stanovnici Tuzlanskog kantona hrlili su izvršiti ovu obavezu što prije, čime su se stvarali nered i ogromne gužve, a građani su satima stajali čekajući u redovima, i stariji i mlađi čekali su vani na hladnoći, kiši ili pod jakim suncem.

Inicijatori ukidanja „markica“ bili su zastupnici SDA u Skupštini Tuzlanskog kantona Lejla Vuković i Smajo Mandžić, a njihova je inicijativa naišla na odobravanje kod većine stanovništva. Inicijativu je nakon formiranja podržala i Vlada Tuzlanskog kantona, koja je zadužila Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja da, u saradnji s menadžmentom Zavoda, pripremi i dostavi u dalju proceduru odgovarajuću odluku o korekciji visine učešća osiguranih lica u troškovima korištenja pojedinih vidova zdravstvene zaštite u osnovnom paketu zdravstvenih prava na području Tuzlanskog kantona.