Povodom tekstova koji su se danas pojavili u pojedinim medijima “da je Vlada Federacije BiH iz Budžeta Federacije BiH dodijelila 909.626 KM Turkiye Radyo Televizyon Kurumu Republika Turska – predstavništvo u Sarajevu“, Vlada FBiH demantirala je netačne navode.

S ciljem istinitog informiranja Vlada FBiH obavještava javnost da su netačne informacije da je Vlada FBiH iz budžeta Federacije BiH dodijelila  909.626 KM mediju “Turkiye Radyo Televizyon Kurumu Republika Turska - predstavništvo u Sarajevu“.

Vlada Federacije BiH nije dodijelila, a ni uplatila, niti jedne konvertibilne marke iz budžeta Federacije BiH ovom mediju, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

S obzirom da su iznesene neistinite tvrdnje, u skladu sa svim odredbama  Kodeksa za štampu i online medije BiH, Vlada FBiH traži od medija koji su objavili netačne sadržaje da objave ispravke na već objavljenim tekstovima u kojima je svjesno izražena tendencija za diskreditiranje Vlade Federacije BiH i federalnog premijera Fadila Novalića, a javnost navedena na pogrešan zaključak.  

U protivnom, Vlada FBiH će biti prinuđena poduzeti zakonom predviđene mjere.

Uzimajući u obzir činjenicu da se pojedini mediji pozivaju na podatke iz izvještaja Finansijsko-informatičke agencije o budžetima i finansiranju udruženja u Federaciji BiH, Vlada FBiH preporučuje da se za tačne podatke, kao i njihovo tumačenje, obrate Agenciji.