Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić potvrdio je danas u Sarajevu kako je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine dala saglasnost Nadzornim odboru Elektroprivrede BiH da smijeni postojeću upravu preduzeća.

- Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je prihvatila odluku o razrješenju Uprave Elektroprovrede Bosne i Hercegovine i imenovala vršioca dužnosti.

Dakle, Federalna vlada je dala prethodnu saglasnost Nadzornom odboru za razrješenje stare Uprave koja je trenutno u mandatu. Mogu sazvati sjednicu i smijeniti Upravu, imenovati novu. Ukoliko ne, sačekat ćemo Skupštinu preduzeća da imenuje novi Nadzorni odbor koji će smijeniti Upravu i imenovati novu - rekao je Lakić.

Osvrnuvši se na probleme rudnika, kazao je kako je najakutnija situacija u Rudniku mrkog uglja Zenica, dodavši da je uvijek problem isplate plaća oko 25. u mjesecu te nedovoljna eksploatacija uglja. I da se to mora popraviti u narednom periodu, piše Faktor.

Današnjom odlukom Vlade FBiH potvrđena su ranija pisanja kako će kod "Trojkine" podjele javnih preduzeća, JP Elektroprivreda BiH pripasti SDP-u. Na čelo ovog preduzeća umjesto dosadašnjeg Admira Andelije, predložen je Sanel Buljubašić kadar SDP-a.

Nakon što je razriješen s pozicije generalnog direktora JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, Andelija je u kraćem razgovoru za Faktor kazao kako nije iznenađen ovim potezom Vlade Federacije BiH. 

- Ja sam i pozvao Vladu FBiH da smijeni upravu EPBiH jer nismo htjeli raditi ništa protivzakonito.

Podsjećam javnost da sam nakon naloga dobijenih iz naloga Vlade FBiH da s računa EPBiH isplatimo plaću radnicima Rudnika mrkog uglja Zenica javno kazao kako bi to bilo protivzakonito te stoga ova uprava na čijem čelu sam bio nije ni pomišljala da se upusti u takvo što - kazao je Andelija.

Na njegovu poziciju, baš kao što je to Faktor i najavio 14. jula, dolazi bivši načelnik Srebrenika, kadar Socijaldemokratske partije Sanel Buljubašić.

- Želim sreću u radu. Čini mi se da je Buljubašić prije desetak godina bio član Nadzornog odbora EPBiH, stoga je, pretpostavljam, upoznat s tim šta ga očekuje - istakao je Andelija.

Potvrdio nam je da ostaje EPBiH.

- U ovoj kompaniji radim već 27 godina. Ostajem u EPBiH sa željom da na nekoj novoj poziciji da svoj doprinos u njenom razvoju - poručio je Andelija.