Karim Benzema izjavio je u intervjuu po dolasku u svoj novi klub, Al Ittihad, da je Saudijska Arabija mjesto gdje želi biti jer je to muslimanska zemlja i sada se otvara novo poglavlje u njegovom životu u kojem je želi "uzdići" saudijski nogomet.

"Saudijska Arabija je drugačija od Evrope. Već sam bio u Saudijskoj Arabiji i osjećam se dobro. Posebno zato što je muslimanska zemlja. Za mene je to mjesto gdje želim biti jer je važno za mene biti u muslimanskoj zemlji”, rekao je u svom prvom intervjuu nakon što je potpisao za Ittihad i oprostio se od Real Madrida, gdje je bio uspješan punih 14 godina.

"Zašto Saudijska Arabija? Zato što sam musliman i to je muslimanska zemlja, i želim živjeti ovdje", ustrajao je 35-godišnji Francuz alžirskog porijekla tokom intervjua objavljenog na službenoj stranici kluba iz Džede.

Benzema je kazao da bi želio "tečno" govoriti arapski i također naglasio da je Meka, gdje je već bio, "jako blizu" mjesta gdje će živjeti. "Budući da sam vjernik, to mi je važno i ovo je gdje se osjećam bolje i na svom mjestu“. Dodao je da je, kada je razgovarao sa svojom porodicom o preseljenju u arapsko kraljevstvo, vidio da su "svi bili sretni".

Tokom razgovora Benzema je jasno dao do znanja da želi klub učiniti jačim unatoč tome što je vto jedan od najboljih saudijskih klubova, odmah nakon Al Hilala, kluba koji je htio u svioje redove dovesti Lea Messija. Benzema je kazao da je uzbuđen zbog susreta s Cristianom Ronaldom, svojim "prijateljem", koji je prošlog decembra potpisao Al Nassr, što također pokazuje da se Saudijska Arabija penje na ljestvici svjetskog fudbala. Saudijska Arabija provodi kampanju tešku milione eura kako bi regrutirala različite fudbalske zvijezde i tako promijenila svoj imidž u svijetu i odmakla se od slike izoliranog ultrakonzervativnog društva.