Potrošačke cijene u Federaciji BiH pale su u julu 2023. godine prosječno za 0,3 posto, objavio je Federalni zavod za statistiku. Najveći pad cijena zabilježen je u sektoru “odjeće i obuće”, a konačno je došlo i do pojeftinjenja “hrane i bezalkoholnih pića”, čija je cijena u odnosu na juni u prosjeku niža za 0,8 posto. “Namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće” jeftiniji su za 0,6 posto, a “stanovanja, voda, električna energija, plin i drugi energenti” za 0,2 posto u odnosu na prošli mjesec.

U julu ove godine porasle su cijene “prijevoza, rekreacije i kulture” za 0,9 posto, a “restorana i hotela” za 0,4 posto.

Kada se saberu padovi i rast cijena u posljednjih 12 mjeseci, uočljivo je da se inflatorni pritisak znatno smanjio – cijene su u prosjeku na godišnjem nivou porasle za 2,8 posto. No, to ne znači da je za ovih 12 mjeseci došlo do nekog znatnog pojeftinjenja, riječ je o prestanku divljanja rasta cijena. Ogromna većina cijena, naročito hrane, ostala je na nivou od prije nekoliko mjeseci.

Da je statistika varljiva, pokazuju detaljniji podaci, a oni kažu da inflacija nije bila jednaka po sektorima. Hrana i bezalkoholna pića u posljednjih 12 mjeseci poskupili su za 8,2 posto, alkoholna pića i duhan za 3,6 posto, najamnina za 12,5 posto, namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 10,5 posto, lična higijena za 13,1 posto, usluge ishrane za 10,5 posto itd. S druge strane, odjeća je pojeftinila za 6,2 posto, obuća za 7,7 posto, prijevoz za 14,1 posto, telefonska oprema za 4,1 posto itd.

Zanimljivo je pogledati kolika je inflacija drugdje u Evropi. Evropska unija zabilježila je prosječan rast cijena od 6,1 posto. Najviša inflacija među državama Evropske unije u posljednjih 12 mjeseci bila je u Mađarskoj (17,6 posto), Poljskoj (10,8 posto), Slovačkoj (9,68 posto), Rumuniji (9,44 posto) i Švedskoj (9,3 posto). Srbija je imala inflaciju od 12,5 posto, Hrvatska 7,3 posto, a Crna Gora 6,9 posto. Najniža inflacija registrirana je na Kipru (1,47 posto) i u Švicarskoj (1,6 posto). Inflacija u Njemačkoj bila je 6,17 posto, u Velikoj Britaniji 6,8 posto.