Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika srpska, Milorad Dodik,  podnio je krivične prijave protiv visokog predstavnika Christiana Schmidta i tužitelja Tužiteljstva BiH, Nedima Ćosića. Schmidta je Dodik prije nekoliko dana prijavio Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci, a Ćosića Republičkom javnom tužilaštvu Republike Srpske.

Dodik je protiv Schmidta podnio krivičnu prijavu jer smatra da se "već duže vrijeme neovlašteno bavi poslovima visokog predstavnika za šta nema odluku Vijeća sigurnosti UN-a" a Ćosića jer je podigao optužnicu protiv njega.

Dodik je obrazložio kako je tužitelj Ćosić podizanjem optužnice navodno "imao namjeru da nanese štetu instituciji predsjednika RS-a i v.d direktora Službenog glasnika Milošu Lukiću" zbog, kako je navedeno krivičnog djela neizvršavanja odluka visokog predstavnika.

Zbog ovoga je iz nekoliko udruženja iz tog entiteta najavljeno kako će se na granici između dva entiteta danas održati protest podrške Miloradu Dodiku. 

Protest su najavili stari Dodikovi saborci. Nikola Špirić, majstor obmane i zvučnih izjava koje ne znače ništa, dosadna, bljedunjava Željka Cvijanović koja u borbi protiv nepoznatog neprijatelja uvijek zvuči poput domaćice koja se svađa na pijaci, nekakva halapača iz Doboja, mladi lavovi SNSD-a, svi odreda isti, u istim plastičnim košuljama i sa istim frizurama te niz predstavnika takozvanih udruženja.

Svi viču “Ne damo srpsku”, čuvajući tako predsjednika od moguće smjene i krivičnog progona. Raštimani hor srpskih dječaka.

Čak i iz površnog analiziranja izjava političara iz entiteta Republika srpska, onih koji glasno pozivaju da se stane na liniju, koji pozivaju na spas i odbranu od tog strašnog političkog Sarajeva, nije teško zaključiti kako je predsjednik spreman čak i na barikade samo da izbjegne sudski proces i eventualnu smjenu o kojoj se sve glasnije priča.

Dodiku je, jednostavno, istekao rok trajanja i on je toga svjestan pa je u stanju upregnuti svu mašineriju, sve te privatne firme kojima je njegova politika omogućila unosne poslove da posijeku šumu i izvedu bagere čak i na barikade da bi opstao na vlasti. Bez obzira što će tako blokirati ceste kojima njegovo osiromašeno stanovništvo ide na posao u mrsku Federaciju.

Dodik je SNSD. To je stranka jednog lica, ona postoji i egzistora zahvaljujući Dodikovom egu i energiji, ostali su tu samo prikolice. Zato i tako glasno kukanje narikača iz te stranke, uplašenih za vlastite položaje i sinekure. Zato i glasno najavljeni protesti na entitetskoj crti.     

Ode li predsjednik, nema ni njih. Valja se onda dokazivati nekim novim predsjednicima.

Isprva je bilo planirano da se protest održi ispred Suda BiH ali je skup zabranio MUP Kantona Sarajevo iz straha od mogućih nereda.

Policija je odlučila zabraniti skup navodeći kao razloge neispunjavanje formalnih uvjeta i sigurnosnih razloga te je istaknula kako bi to prijetilo "narušavanja javnog reda i mira u većem obimo". Udruženja iz Republike Srpske najavila su dolazak 8000 Srba ispred zgrade državnog tužiteljstva.

Srpska udruženja najavila su kako će se umjesto ispred državnog tužiteljstva sada okupiti na više mjesta na granici između dva entiteta, Republike srpske i Federacije BiH.

Protesti bi trebali biti održani u petak u 18 sati u trajanju od 30 minuta i moguća je blokada saobraćaja.