Unutar Međunarodnog komiteta Crvenog križa (ICRC), organizacije koja je pogođena finansijskom krizom bez presedana zbog koje je otpustila 1.800 od svojih 22.700 zaposlenika, vlada nemir. U napetoj atmosferi jačaju kritike na račun vodstva Komiteta zbog plaća i beneficija koje ova organizacija nudi svojoj menadžerskoj eliti.

Brojevi koji uključuju pojedinosti o plaćama i finansijskim beneficijama koje primaju čelnici Odbora stigle su iz SAD do medija jer te informacije ICRC mora dostaviti vladi Sjedinjenih Država kako bi zadržali svoj status dobrotvorne organizacije oslobođene poreza u Sjedinjenim Državama.

Dostupni porezni podaci nude informacije samo do kraja 2021. Nakon preračunavanja dolara u švicarske franke, može se vidjeti da su tokom 2010-ih, što se podudara s predsjedavanjem Petera Maurera, oboreni rekordi kada su u pitanju plaće koje su iznosile i do 437.000 švicarskih franaka godišnje. Yves Daccord je kao izvršni direktor zarađivao čak 330.000 švicarskih franaka godišnje.

ICRC je švicarskim medijima potvrdio ove brojke i pristao objasniti kako su nastale:  bivši državni sekretar Peter Maurer imenovan je predsjednikom ICRC-a 2012. Njegova prvobitna plaća bila je 390.000 švicarskih franaka, ali je kasnije povećana za više od 40.000 franaka. Godine 2010. kada je Yves Daccord preuzeo predsjedničku dužnost, primao je 300.000 franaka godišnje, što je iznos koji je kasnije povećan.

Nova predsjednica MKCK-a Mirjana Špoljarić mora se zadovoljiti s 390.000 švicarskih franaka godišnje, a glavni direktor Komiteta Robert Mardini s osnovnom plaćom od 320.000 švicarskih franaka.

Američki porezni podaci navode da najviši rukovoditelji ICRC-a također uživaju godišnju naknadu troškova između 18.000 i 24.000 švicarskih franaka. U 2021. još je šest menadžera primilo plaće između 250.000 i 290.000 švicarskih franaka. Jedna od najupečatljivijih plaća je ona potpredsjednika ICRC-a Gillesa Carbonniera, koji je te godine zaradio 290.000 švicarskih franaka.

Naknade Izvršnog odbora uređuju se prema prethodno utvrđenoj ljestvici plaća. Ali plaće predsjedništva i opće uprave određuje odbor ICRC-a i njegova komisija za naknade. Iz organizacije sa sjedištem u Ženevi brane visinu plaća koje daju svojim menadžerima. Claire Sperandio, direktorica ljudskih resursa, objasnila je da je "to organizacija koja se sa svojih više od 20.000 zaposlenika i dvije milijarde švicarskih franaka u budžetu enormno profesionalizirala. Stoga su nam potrebni najbolji talenti za njezine upravljačke funkcije. moraju biti konkurentna i atraktivna organizacija, a plaće su važne da bi se to postiglo."

Zbog visokih plaća MKCK su nazvali "Rolls Royce humanitarizma", jer osim visokih plaća postoji i sistem otpremnina vezan uz radni staž, koji za članove odbora stupa na snagu kada im istekne mandat. Američki porezni podaci navode da je Yves Daccord zaradio 300.000 švicarskih franaka u 2021. godine iako je odstupio s mjesta izvršnog direktora u junu 2020.

Iz MKCK-a su rekli da se radi o "sasvim normalnoj i zakonskoj" isplati koja odgovara naknadi u visini 12-mesečne plate za prestanak dužnosti. Ali ovaj je sistem bio vrlo skup za MKCK, koji je u potpunosti promijenjio svoj upravljački tim tokom posljednje tri godine. Osim predsjednika Uprave, otišlo je još šest članova menadžmenta. MKCK je odbio da precizira koliko je potrošeno na ove naknade za odlazak sa funkcije.  Prema nekim procjenama, otpremnina je mogla iznositi više od milion švicarskih franaka.